İran, alternatif bir dünya sisteminin merkezinde olmak için iyi bir konumda

Per, 02/06/2022 - 23:03

ABD ve Batı Blok'u tarafından daha fazla uluslararası oyuncunun yaptırıma maruz kalmasıyla birlikte, bu oyuncular bu yaptırımları aşmak için yeni yöntemler arıyor ve yeni bir dünya düzenine doğru ilerliyorlar.

Welayet News  - Latin Amerika ve Orta Doğu'daki ekonomik kuşatmaları kırmaktan, yaptırımları yenen deneyimini Rusya ve Çin'e ödünç vermeye kadar Tahran, alternatif bir dünya ekonomisinin arterlerini birbirine bağlıyor.

Perşembe günü Yunan makamları, İran petrolünü taşıdığı iddiasıyla ABD adına Rus bandıralı Pegas petrol tankerine el koydu. Bayrak değiştirme uygulaması genellikle ya daha büyük devletlerin askeri korumasını daha zayıf olanların gemilerine kadar genişletmek ya da uluslararası yaptırımları yıkmak için yapılır.

Dünyanın en ağır yaptırıma sahip iki devletinin, kendi ekonomik kuşatmalarını yenmek için kaynaklarını bir araya getirmesi gerçeği, dünya çapında benzer şekilde yaptırım uygulanan ülkelerin artan koordinasyonuna dair çok önemli bir sinyal gönderiyor.

Tahran uluslararası medyada sık sık Rusya Federasyonu tarafından diplomatik ve teknolojik olarak korunuyor olarak sunulsa da, İslam Cumhuriyeti'nin ekonomik boğulmaya dayanma konusunda çok daha uzun bir geçmişi var. Bu İran'a, Rusya kendisini finansal ve teknolojik olarak dış dünyadan kopmuş halde bulduğu için artık faydalanmak noktasında çaresiz kalacağı bir uzmanlık kazandırdı, 

Avrasya'nın dünyaya açılan kapısı mı?

İran kuzeydeki ortağına, yaptırıma uğrayan enerji ihracatı için bayrak üzerinden oluşturulmuş bir örtü sunmaktan çok daha fazlasını, Hazar Denizi ve Umman Körfezi'ndeki gelişmekte olan derin su limanı Çabahar üzerinden daha güvenli bir rota ile sağlayabilir. Böyle bir rota değişikliği, NATO veya müttefik devletler tarafından kontrol edilen Türk Boğazları ve Süveyş Kanalı'nı baypas edecek ve gelişmekte olan bir Asya pazarına giden çok daha doğrudan bir yol olacaktır. Şimdiye kadar Hindistan, devlete bağlı olmayan Çin rafinerileri gibi Rus petrol alımlarını artıran birkaç büyük ekonomiden biri oldu. Yeni Delhi de aynı şekilde, Orta Asya'nın denize kıyısı olmayan devletlerine bir köprü sağlayan Çabahar limanına ilgi duyuyor.

Rusya'nın Ukrayna saldırısının başlamasından sonraki haftalarda, Tahran ve Rusya'nın en büyük üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Birliği, Hazar'ın Mahaçkale limanındaki gümrük rejimini yenileyerek ekonomik ilişkilerini hızlandırdı. Bu, bölgenin ticari trafiğinde yaklaşan kaymanın öncü bir göstergesi olabilir. 

Batı yaptırımları, Rusya'nın enerji üretimini azaltmak veya sona erdirmek zorunda kalmasına neden olursa, yeni bir Hazar rotası, Rusya'nın bol miktarda sahip olduğu tahıl ve diğer doğal ürünlerin sevkiyatı için hala oldukça faydalı olacaktır. İran limanları yakında Rus tarımının Somali'den Çin'e kadar Küresel Güney'deki pazarlarına açılan kapıları olabilir.

Zamanla İran, Rusya, eski Sovyet alanı ve dış dünya arasında sadece ihracatını kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda nakliyesini de sağlayan bir arayüz haline gelebilir. Dünya deniz taşımacılığını ortadan kaldıran kapsamlı sigorta yaptırımları nedeniyle Tahran, kendi ticari denizciliği için Rus ticaretini kolayca ele geçirebilir.

Rusya Federasyonu, ekonomik izolasyonu derinleştikçe, yakında kendi üretemeyeceği ileri teknolojilere derinden bağımlı hale gelecektir. İran için, son 40 yıllık yaptırımlar, bilimsel çıktısının sürekli olarak ABD, Çin ve Rusya da dahil olmak üzere diğer tüm ülkeleri geride bırakmasıyla birlikte bir sanayi devrimine yol açtı. 

Sivil havacılığının yaptırımlarla sekteye uğraması ile birlikte Rus yetkililer, sivil uçakların çalışır durumda kalması için Tahran'dan zaten katkı sunmasını istediler. İran, bu yardımı sağlayarak gelecekte jet motorlarından tüm uçaklara kadar kendi havacılık üretimi için bir müşteri olarak Rusya pazarını ele geçirebilir. Görünüşe göre İranlı otomobil üreticilerine, yedek parça için aniden umutsuzluğa düşen Rusya'daki otomobil üreticileri tarafından yönelim oldu.  İran'ın, Rusya'dan ham çelik üretimi karşılığında bu tür mamul malları potansiyel olarak takas ettiğine dair raporlar ortaya çıktı. Bu, zaman içinde, bu eğilim İslam Cumhuriyeti'nin Rusya'dan bol miktarda hammadde karşılığında daha gelişmiş, yurt içinde üretilen mallarını satarak ilişkide kıdemli ortak haline geldiğini görecektir. Bu modelin Afganistan, Suriye, Yemen ve ötesine yayılması, Batı Avrasya'da Avrupa-Amerikan kapitalist küresel ekonomisinden tamamen ayrı bağımsız bir gelişme kutbunun habercisi olacaktır.

Potansiyel bir tıbbi süper güç

Bu yılın Nisan ayı itibariyle İranlı yetkililer, yabancı ülkelere en az dört milyon yerli aşı dozu ihraç ettiğini rapor ettiler. Başlangıçta pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Tahran, aynı zamanda ABD liderliğindeki maksimum baskı kampanyası altında kalırken, son derece etkili birkaç aşıyı yerli olarak geliştiren birkaç ülkeden biriydi.

Çin, Omicron varyantının yayılmasını engellemeye çalışırken, bu ülke için muazzam bir büyüme endüstrisi haline gelebilir. İki yıllık sıfır covid politikası ve Çin aşılarının varyanta karşı göreceli etkisizliği nedeniyle, 1,5 milyar insanının çoğunun virüse karşı hiç bağışıklığı yok. 1,5 milyondan fazla ölüm tehdidi üzerinde asılı dururken, Pekin, covidin de nüfuz ettiği komşu Kuzey Kore gibi, Batı'dan aşı ithal etmeye dayanmayan bir çözüm bulmak için çabalıyor.

Bölgenin merkezinde olan Tahran, kendi bölgesinde, ezici bir çoğunlukla aşılanmamış ülkelere anında erişime sahip. Komşu Afganistan, kuzey Yemen ve Suriye Arap Cumhuriyeti, İran tıbbi uzmanlığının hevesli müşterileri olacaktır. Bu uluslara karşı yaptırımların liberal kullanımı, küresel olarak zorlu İran ilaç endüstrisinin başlatılması için mükemmel koşulları yaratmışsa, bu acı bir ironi olurdu.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında halen skandal derecedeki düşük aşı seviyelerine ek olarak, Tahran'ın önünde yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı tıbbi ürünlerin güvenilir bir kaynağı olarak küresel bir itibar oluşturmak için altın bir fırsat var. 

Esnek bir model

Koronavirüs yavaş yavaş tarihe karışırken, küreselleşmiş ekonomi, Ukrayna'da yenilenen savaş gibi yeni krizlerle kuşatılmış olarak yozlaşmaya devam edecektir. İran, son iki yılda, devam eden istikrarsızlıktan çoğu ülkeden daha iyi bir konumda çıktı. 

Küresel ekonomiden son kırk yıllık ekonomik izolasyon, Küresel Güneydeki devletlerin Kuzey Amerika ve Avrupa'da alınan kararlardan kaynaklanan durgun büyüme ve düşen yaşam standartlarına uygulanabilir bir alternatif olarak bakacakları gelişmiş bir üretim ve bilgiye dayalı ekonominin temelini oluşturdu. 

Samuel Gaddes / Al Mayadeen

Tags: 


Yeni yorum ekle