Türk-İş Açlık Ve Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Cu, 27/05/2022 - 18:30

Türk-İş'in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı Mayıs 2022 araştırmasının sonucuna göre açlık sınırı 6.017 TL'ye yoksulluk sınırı ise 19.602 TL'ye kadar yükseldi.

Welayet News  - Türkiye'de AK Parti iktidarının sene başında yapılan yüzde 50 zamla asgari ücret 4.253 TL olmuştu. Türk-iş'in açıkladığı son açlık sınırı rakamı 6.014 TL'ye yükselirken bu fiyat asgari ücretin çok üzerinde kaldı. Asgari ücretle, açlık sınırı arasındaki fark 1764 TL oldu.

YOKSULLUK SINIRI 20 BİN TL'YE DAYANDI

Yoksulluk sınırı ise adeta dudak uçuklattı. Türk-İş'in Mayıs 2022 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre yoksulluk sınırı 19.602 TL olurken bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 7.836 TL‘ye kadar çıktı.

Türk-İş tarafından yayımlanan raporda "Son 1 yılda TÜRK-İŞ Açlık Sınırı Endeksi (TASE Ocak 2021=100) 2 katını aşarak yüzde 107 oldu" cümlesine yer verilirken kamuoyuna şu açıklamalar gerçekleştirildi:

Üretim ve tedarik maliyetlerinin artmasıyla arz etkisi ve her gün düşen alım gücünü korumak için öne çekilmiş talep etkisi nedeniyle başta gıdada olmak üzere fiyat artışlarının önü alınamıyor. Bunların ek olarak düşük faiz oranları ve kredi genişlemesi sonucu fiyatlama dengesi bozulan piyasada temel gıda maddeleri ve bazı temel ihtiyaç maddelerinde yapılmış olan KDV indirimleri fiyat artışlarının çok gerisinde kaldı fakat bunun yanında vergi gelirlerinin düşmesine neden oldu.

Ne enflasyon yavaşlıyor, ne de alım gücü yükseliyor. Kur Korumalı Mevduata(KKM) rağmen risk artışlılarından kaynaklı olarak döviz sepetinin tamamına karşı TL değer kaybetmeye devam ediyor. Yeni TL paraları kullanmaya başladığımız Ocak 2009’dan Nisan 2022’ye geçen dönemde Merkez Bankası verilerine göre tedavüldeki banknotların kupür dağılımının 5 TL’den sonra açık ara en çok 200 TL ve 100 TL banknotlarda olması TL’deki büyük değer kaybının kanıtlarından birisi olarak kabul ediliyor.

Resmi Nisan verilerine göre %118,5 olan Tarım ÜFE ve %105,8 olan Yurtdışı ÜFE geçen ay tahmin etmiş olduğumuz yaz aylarında gıda fiyatlarında gerileme ihtimalinin düşük olduğunu kanıtlar niteliktedir.

İşçi, memur, emekli, öğrenci, esnaf nefes alamıyor. Yüksek enflasyon sürdürülebilir güçlü büyümenin önündeki en büyük engellerden olduğundan işsizliğin büyümesine yol açıyor. Giderek yükselen enflasyon sonucunda alım gücü günden güne daha da düşen vatandaşlardan bazılarının karıştığı polisiye vaka girişimlerinin artış gösterdiği süpermarket yöneticileri tarafından ifade ediliyor.

 

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Mayıs ayı sonucuna göre;

-Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.017,85 TL’ye,

-Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 19.602,14 TL’ye,

-Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 7.836,46 TL’ye yükseldi.



Yeni yorum ekle