Şam: Türkiye'nin Suriye'deki Eylemleri Sömürgeciliktir ve Düşmancadır

Per, 26/05/2022 - 12:06

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye'deki eylemlerini sömürgecilik ve düşmanca olarak nitelendirdi.

Welayet News  - Suriye Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Başkanı'na yazdığı bir mektupta şu ifadelede bulundu: 'Türk rejiminin Suriye'de sözde güvenli bölge oluşturma eylemleri düşmanca ve bir  sömürge eylemdir ve Recep Tayyip Erdoğan hükümeti bu tür eylemlerle Suriye'deki atmosferi bulandırmaya ve Suriye halkına karşı terörist grupları desteklemeye devam etmektedir.

Türkiye'nin Suriye topraklarında yapacağı her türlü eylem yasadışıdır ve hiçbir hukuki geçerliliği yoktur ve hatta bu eylemler savaş ve insanlığa karşı suçlar olarak nitelendirilmektedir.

Saldırı, işgal ve nüfus temizliği, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki yasadışı varlığının tek gerçekçi tanımıdır.

Suriye'nin, Türk rejiminin saldırı ve işgalini sona erdirmek için uluslararası hukuka ve kararlara uygun olarak gerekli tüm önlemleri alma hakkı saklıdır.'

Suriye Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda, Türkiye'nin tehlikeli projesine katılan ülkeleri, kişileri ve sivil toplum kuruluşlarını, Türk hükümetinin Suriye'deki proje ve programlarının finansmanına katılmanın yasal sonuçları konusunda uyardı

Suriye Dışişleri Bakanlığı ayrıca bu ülkenin kuzeydoğusundaki ABD paralı askerlerini, Türk rejimine Suriye'deki sömürge politikalarını ve planlarını haklı çıkarmak için herhangi bir sahte mazeret vermeleri konusunda uyardı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı mektubun sonunda, Birleşmiş Milletler'i ve üye devletleri bu tehlikeli konuyu ciddiye almaya ve Türkiye'nin provokatif eylemlerine sessiz kalmamaya çağırdı.

Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'Türkiye, Suriye'nin kuzeyinin 30 km derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için yeni bir askeri operasyon başlatacaktır.

Ülkemizin ve güvenli bölgelerin saldırıya uğradığı bölgeler bu askeri operasyonun önceliğidir. '

Suriye Dışişleri Bakanlığı birkaç gün önce, Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasına yönelik son sözlerine atıfta bulunarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: 'Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin açıklamaları, bu ülkenin Suriye'ye yönelik düşmanca eylemlerini göstermektedir.

Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmanın amacı asla Suriye ile Türkiye arasındaki sınır bölgelerini desteklemek değildir ve Türkiye'nin sömürge hedefi vardır.'

Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, milleti ve ülkenin egemenliğini savunmak için bu tür komplolarla her türlü meşru yoldan mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.



Yeni yorum ekle