Rusya'dan Siyonist İsrail'in Ukrayna'ya silah göndermesine eleştiri

Pa, 22/05/2022 - 09:15

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un Perşembe günü Tel Aviv'i son tavrı ile ilgili sert bir dille eleştirmesiyle, Rusya'nın Siyonist İsrail ile ilişkilerinde Ukrayna'ya yönelik tutumu nedeniyle artan gerilimler belirginleşmektedir. Bu bağlamda Siyonist rejimi dengeli bir rol ve pozisyon almaya çağıran Bogdanov şunları söyledi: " Tel Aviv'in pozisyonları Rusya'yı ümitsizliğe uğrattı."

Welayet News  - İsrail askeri teçhizatının Ukrayna ordusuna gönderilmesini Tel Aviv'in Moskova'ya karşı düşmanca tavrının bir işareti olarak eleştiren Rus yetkili, Moskova'nın Ukrayna ordusunu donatmak için İsrail askeri teçhizatını gönderme konusuna olumsuz yaklaştığını vurguladı.  Siyonist  Rejim ise Çarşamba günü Ukrayna ordusuna 2 bin miğfer ve 500 kurşun geçirmez yelek gönderdiğini bildirmişti. Rusya dışişleri bakan yardımcısı Bogdanov, ülkesinin İsrail'in Rusya'ya yönelik düşmanca politikası ve Ukrayna'ya verdiği destek karşısında şaşırdığını ve Moskova'nın Tel Aviv liderleriyle görüşmekle ilgilendiğini belirtti.

Siyonist rejim, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunu kınamış ve çatışmanın başlangıcında bu konuda sözde arabuluculuk pozisyonu almış, ancak yavaş yavaş Moskova'ya karşı daha sert ve eleştirel bir tavır almıştır. Şimdi de Ukrayna ordusuna askeri teçhizat göndermektir. Siyonist Rejim pratikte batı cephesinde, Rusya'ya karşı yer almaktadır. Bu duruş Moskova'nın şiddetli bir şekilde Tel Aviv karşıtlığı da kışkırttı. Daha önce, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova da Siyonist rejimi Ukrayna'daki neo-Nazileri desteklemekle suçlamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yaerlapid'in açıklamalarını eleştiren Zaharova, "  Onun tarihle çelişen açıklamaları Moskova'nın dikkatini çekmektedir. Genel olarak mevcut durum Tel Aviv hükümetinin Kiev'deki neo-Nazi rejimini destekleme yaklaşımını yansıtıyor. " dedi.

Zaharova, Ukrayna cumhurbaşkanının Yahudi köklerinin, Ukrayna'da neo-Nazinin yayılmasını desteklemeyeceğini garanti etmediğini yineledi.

Yaklaşık üç hafta önce, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in Yahudi kökenli olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un tartışmalı sözleri, Moskova ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde büyük tartışmalara yol açtı.  İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İsrail yetkilileri tarafından geniş çapta kınanan sözlerden kısa bir süre sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Lavrov'dan özür dilediğini iddia etti. Ancak Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov iddiaları yalanladı.

Şimdi, Ukrayna'ya sözde İsrail insani yardımını göndermeye ve ardından Kiev'e askeri teçhizat göndermeye başlamasıyla, Tel Aviv'in gerçekten Rusya'nın zararına Ukrayna savaş arenasına girdiği ortaya çıktı. İsrailliler, Ukrayna'ya yaklaşık 100 ton insani yardım gönderdiğini ve altı hafta boyunca Ukrayna batısında bir sahra hastanesi kurduğunu iddia ediyor. İsrail'in Ukrayna savaşındaki tutumunun kademeli olarak tersine çevrilmesi, Tel Aviv ile her zaman mükemmel ilişkilere sahip olduğu düşünülen ve İsrail liderlerini her zaman sıcak bir şekilde karşılayan Rusya için çok ağıra patladı.

Tabii ki Tel Aviv'in bu düşmanca eylemleri Moskova'nın gözünden uzak kalmamış ve dolayısıyla Rusya'nın Siyonist rejimin bu eylemlerine tepkileri de yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.  Bunlar arasında Hamas heyetinin Moskova'daki sıcak karşılanması da yer alıyor. Ayrıca ilk kez, İsrail'in Suriye'deki mevzilere yönelik son hava saldırılarına karşı Rusya'nın S300 hava savunma sisteminin ateşlenmesine ilişkin bir rapor yayınlandı. Tabii ki bu eylem, Tel Aviv'e Ukrayna'ya karşı destekleyici eylemlerinin yanıtsız kalmayacağına dair bir uyarıdır. İsrail medyası bir analizde Rusya'nın Suriye'deki rejim savaş uçaklarına ateş açmasının "Moskova'nın İsrail'e karşı tutumunda önemli bir değişikliği gösterebileceğini" söylemişti.



Yeni yorum ekle