13 Milyon Yemenli Açlıktan ve Yetersiz Beslenmeden Dolayı Acı Çekiyor

Cu, 13/05/2022 - 10:58

Dünya Gıda Programının Yemen'deki temsilcisi, Yemen'deki gıda durumunun felaket bir boyutta olduğunu ve 13 milyon Yemenlinin yetersiz beslendiğini belirtti.

Welayet News  - Yemen'deki Dünya Gıda Programı temsilcisi Richard Ragan şunları söyledi: 'BM'nin açıkladığı son ateşkes Yemenlilere umut verdi ve uluslararası kuruluşların faaliyetlerini ve insani yardımların dağıtımını kolaylaştırdı ve bu ateşkesin istikrarlı ve kalıcı olması beklenmektedir.

Yemen'deki gıda durumu feci bir boyuttadır ve Ukrayna krizi sonrasında gıda fiyatlarının yaklaşık %30 artması bekleniyor.

13 milyon Yemenli açlıktan ve yetersiz beslenmeden dolayı acı çekiyor. Onlara tahıl, yağ, şeker ve tuz sağlamaya çalışıyoruz ancak bütçe yetersizliğinden dolayı artık bunca kişinin ihtiyaçlarına yetemiyor ve bu ihtiyaçları karşılayamıyoruz.

Şu ana kadar sadece 500 milyon dolar toplayabildik, bu da bu sayının %25'ten bile azı ve henüz yılın yarısındayız ve bizim yılda 2 milyar dolara ihtiyacımız var.

Yemen'de durum geçen yıldan daha kötü, geçen yıl 3 eyaletteki 5 bölge için endişeliydik ama bu yıl bu sayı,10 eyaletteki 23 bölgeye ulaştı.'

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı ve UNICEF geçtiğimiz günlerde şu açıklamalarda bulundu: 'Yemen'de 17,4 milyondan fazla insanın acil gıda ihtiyacı var ve bu sayıdan daha fazla Yemenli ise farklı açlık seviyelerinde ve 2022'nin sonuna kadar durumun eskisinden daha kötü olacağı ve en asgari gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamayan insan sayısının 19 milyona ulaşcağı tahmin ediliyor.

2,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenmeden muzdariptir. Yaklaşık yarım milyon çocuk da hayatta kalmalarını tehdit eden ciddi yetersiz beslenmeden dolayı acı çekmektedir. Öte yandan, Yemen'de şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip yaklaşık 1,3 milyon hamile veya emziren kadın bulunmaktadır

Hatırlatmak gerekir ki, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen'de ateşkesin başladığını açıkladı. Hans Grundberg’in ifadesine göre, San’a ve Suudi koalisyonu arasında iki ay boyunca tüm askeri operasyonlara son veren ateşkes sağlandı.

Grundberg yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Yemen'deki çatışmanın tarafları, BM'nin iki aylık (insani) ateşkes önerisine olumlu yanıt verdi ve bu ateşkes, 2 Nisan saat 19:00'da yürürlüğe girecektir. Bu ateşkese göre tüm kara, hava ve deniz askeri operasyonları durdurulacaktır.

Açıklanan insani ve askeri ateşkes anlaşmasının uygulanmasının ilk haftasında, işgalci Arap koalisyonu bu anlaşmayı 1000'den fazla kez ihlal etti ve bunun sonucunda çok sayıda Yemen vatandaşı ve Yemen ordusunun üyeleri ve halk komiteleri şehit oldu.

 

Suudi Arabistan, 26 Mart 2015'te en yoksul Arap ülkesi olan Yemen'e, ABD ve Siyonistlerin yardımı ve yeşil ışığıyla ve BAE de dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinin koalisyonuyla geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Suudilerin beklentilerinin aksine, işgalci koalisyonun bu saldırıları, Yemen halkının sağlam direniş siperi ile karşı karşıya kaldı ve yedi yıl direnişin ardından ve Yemenlilerin özellikle Aramco tesisi olmak üzere Suudi topraklarının derinliklerine indirdikleri acı darbelerden sonra Riyad, Yemen savaşının bataklığından çıkma umuduyla ateşkese teslim olmak zorunda kaldı.



Yeni yorum ekle