İran: Amerika, İran Milletinden Çaldıklarını Yerine Koymalı

Pt, 09/05/2022 - 17:22

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, haftalık basın toplantısında Viyana müzakerelerindeki çıkmaza girdiğine dair iddiaları reddederek, "Amerika İran'a hediye değil İran milletinden çaldıkları hakları geri verecek.” dedi.

Welayet News  - Said Hatipzade konuşmasında Viyana görüşmeleri, Beşar Esad'ın Tahran ziyareti, Katar Emiri'nin yakında İran ziyareti ve diğer güncel konular ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hatipzade, AB Dış Siyaset sorumlusunun yardımcısı Enrique Mora'nın ziyareti ile ilgili olarak; "İran İslam Cumhuriyeti ile 4+1 ve ABD arasındaki müzakereler bugüne kadar kesintisiz devam etti. Viyana'da bir duraklama söz konusu, ancak diyalog koordinatörü aracılığıyla mesajlaşmalar yapılıyor. Mora'nın ziyareti, Emir Abdullahiyan ve Borrell'in telefon görüşmesinden sonra gerçekleşiyor. Bu ziyaret, kesintilerinden sonra yeni bir mesajın geldiği anlamına gelmez. Avrupa Birliği aracılığıyla İran ve ABD arasında sürekli mesajlaşma zaten yapılıyor. Tabii ki, Borrell'in önerisi ve Emir Abdullahiyan'ın karşılaması üzerine Tahran'da yüz yüze görüşme ve istişareler yapılması gerekiyordu. Mora'nın burada olması diyalogların takip edildiğini Senato ve Kongre'nin diplomasi karşıtlığına rağmen İran ve diğer tarafların iyi bir anlaşma istikametinde olduğunu gösteriyor.” dedi.

Hatipzade, Beşar Esad'ın Tahran ziyreti ile ilgili olarak da "Beşar Esad'ın ziyareti bir süredir planlanmıştı. Ziyaret için hazır olduklarını bildirdikleri anda şartlar hazırlandı ve dün ziyaret gerçekleştirildi. Üst düzey heyetle Tahran'a geldi.” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Katar Emiri'nin yapacağı ziyaret ile ilgili de; "Bu ziyaret gündemde. Yakında gerçekleştirilecek. Bu ziyaret yakın ilişkileri gösteriyor.  Bu ziyaretin ardından bir başka Fars Körfezi komşu Arap ülkesi lideri de İran'a gelecek.” dedi.

Hatipzade ayrıca İran ile Suudi müzakereleri ile ilgili olarak yeni gelişmenin yaşanmadığını, bazı anlaşmaların yapıldığını bunların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Irak Parlamento Başkanı’nın Tahran ziyareti ile ilgili olarak "İran için Irak halkının durumu ve bu ülke ile ticari ve ekonomik ilişkiler önem taşıyor. Enerji ve enerji hizmetleri konusunda kesin kararlar verilmiş ve kesin çözümler üretilmişti. Bu görüşmede sonuca varıldı.” dedi.

Diplomasi Kolu Sözcüsü İran'ın yaptırımlardan dolayı bloke edilen dövizleri ile ilgili olarak da "Merkez Banka'ya sorun. Üçüncü taraflarla uğraşmadık. Serbest bıraktığımız kaynakları bağımsız olarak sağladık, bu istikameti takip ediyoruz."

Hatipzade yönetilen su sorunu sorusuna cevaben "İran İslam Cumhuriyeti sınır ve ortak sular hususunda kapsamlı bir bakışa sahip. Bölgedeki hiçbir ülke tek başına ortak suları yönetemez. İster İran ister Irak ister Türkiye ister Afganistan olsun bunu yapamaz. En kötü iş, suyun da politize edilmesidir. "

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afganistan hususunda "Afganistan durumunu merak ediyoruz. Maalesef radikalizmin büyüdüğünü görüyoruz. Afganistan yönetimine terörizm ile mücadelede yardımcı olabileceğimizi anlattık." dedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle