Ensarullah, BM'nin Ateşkesinin Bozulabileceği Konusunda Uyardı

Per, 05/05/2022 - 09:37

Yemen ordusunun, Suudi koalisyonunun bir casus uçağının Yemen hava sahasına girdiğini ve BM ateşkesini ihlal ettiğini açıklamasının ardından, Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdüsselam, bu ateşkesin bozulabileceği konusunda uyardı.

Welayet News  - Muhammed Abdüsselam resmi twitter sayfasında şunları yazdı: 'Bir casus uçağı tarafından ateşkesin ihlal edilmesinin ardından, işgalci güçlerin hava kuvvetleri Hacca bölgesinde bulunan Harad beldesine hava saldırısı düzenledi.

İşgal eylemlerinde bulunma konusundaki bu ısrar, San'a havaalanın yeniden açılması ve gemilerin el-Hudeyde limanından girişinin kolaylaştırılması konusundaki maddelerin uygulanmaması nedeniyle tehdit altında olan insani ve askeri ateşi baltalıyor.'

Bu açıklama, Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri'nin dün sabah, bu ülkenin hava kuvvetlerinin, Suudi koalisyonuna ait bir casus İHA'sını düşmanca bir operasyon gerçekleştirirken düşürdüğünü açıklamasının ardından yapıldı.

Yemen ordusu yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: 'Bu İHA, Yemen hava sahasına girerek, BM tarafından açıklanan insani ve askeri ateşkesi açıkca ihlal etmiştir.'

BM'nin Yemen özel temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen'de iki taraf arasında iki aylık ateşkes sağlandığını açıkladı ve Yemen'deki tüm askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulundu.

Ancak Yemen medyası ve yetkilileri, Suudi koalisyonunun Yemen'in çeşitli bölgelerinde ateşkesi ihlal ettiğini defalarca açıkladı.

Bu bağlamda, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Mişat geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, işgalci ülkelerin ateşkesin başarısına yol açacak her türlü eylemi engellediğini ve bu ateşkesin hiçbir maddesinde ilerleme kaydedilmediğini vurguladı.

Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdüsselam da konuyla ilgili olarak şu ifadelerde bulundu:  'Ateşkesin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Suudi koalisyonuna üye olan ülkeler San'a havaalanından hiçbir uçuşun yapılmasına izin vermedi.'

Bu anlaşmanın şartlarına göre, yakıt taşıyan 18 geminin Yemen'in el-Hudeyde limanına girmesine, diğer yandan San'a Havalimanı'nın her hafta iki uçuş için kullanılmasına izin verilmesi gerekiyor. Anlaşmadaki diğer maddeler arasında, taraflar arasında Yemen'de insanların giriş çıkışını iyileştirmek için Taiz ve diğer illerde sınır geçişlerinin açılması konusunda anlaşmaya varmak üzere bir toplantı düzenlenmesi de yer alıyor.

Ancak ateşkesin ilan edilmesinin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, Suudi koalisyonu hiçbir uçağın San'a Uluslararası Havalimanı'na inmesine izin vermedi.



Yeni yorum ekle