Foreign Policy: Biden Küresel Savaşı Tetikliyor

Pt, 02/05/2022 - 14:37

Biden’ın son iki ayda NATO ve ABD’yi direkt olarak çatışmaya sokmama için temkinli davrandığını fakat son günlerde vitesi yükselterek gerginliği alevlendirdiği belirtiliyor.

Welayet News  - Biden, Kongre'yi Ukrayna'ya 33 milyar dolar (önceki miktarın iki katından fazla) ek askeri, ekonomik ve insani yardım sağlamaya çağırdı ve Putin'e açık bir mesaj gönderdi: "Ukrayna'ya hükmetmeyi asla başaramayacaksınız. "Biden, perşembe günü gönderdiği mesajda ve Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, yeni politikanın "Rus saldırganlığını cezalandırmayı ve gelecekteki çatışma riskini azaltmayı" amaçladığını da vurguladı. Açıklama, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kiev'de yaptığı görüşmenin ardından geldi. Austin açıklamasında ABD'nin amacının artık Rusya'nın gücünü uzun vadede kısıtlamak ve böylece “yeniden üretim kabiliyetine sahip olmamasını sağlamak” olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Michael Hirsh’in Foreign Policy’de konuyla ilgili “Biden'ın Tehlikeli Yeni Ukrayna Son Oyunu: Oyun Sonu Yok” başlıklı yazısında “ABD başkanı Rusya'yı ‘zayıflatma’ stratejisiyle Ukrayna savaşını küresel bir savaşa dönüştürüyor olabilir.” ifadesi yer alıyor.

‘RUSLAR KAYBEDERSE HERKESE KAYBETTİRİRLER’

Yazar, Rusya uzmanlarının, ABD ve Batılı müttefiklerinin aslında şimdiye kadar kaçındıkları kırmızı çizgileri aştıklarından endişe duyduklarını dile getirdiklerini söylüyor. İki aylık çatışmanın çoğunda Biden’ın, büyük saldırı silahları veya uçuşa yasak bölge gibi ABD veya NATO güçlerini Rusya ile doğrudan çatışmaya sokmak olarak algılanabilecek herhangi bir askeri desteğe izin vermeyi reddettiğini belirten Hirsh, şimdi ise bazı gözlemcilerin ek yardım ve daha sert ekonomik yaptırımlarla ABD Başkanı’nın Putin'i yalnızca savaşabileceği veya teslim olabileceği bir köşeye sıkıştırmasından endişe ettiklerini ifade ediyor.

CIA içerisindeki Rusya analizleri biriminin eski başkanı George Beebe, Biden yönetiminin "ABD'nin sahip olduğu en önemli ulusal çıkarın Rusya ile nükleer bir çatışmadan kaçınmak olduğunu" unutma tehlikesiyle karşı karşıya olabileceği sözlerini hatırlatan yazar, Beebe’nin, “Ruslar, kaybederlerse herkesin kaybetmesini sağlama yeteneğine sahipler. Ve bu, gittiğimiz yer olabilir. Dönüşü tehlikeli bir viraj." ifadelerini paylaştı.

 

BM GENEL SEKRETERİ DURUMU KABUL ETTİ

Hirsh, belki de en endişe verici olayın, Putin'in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hala böyle bir çözüm umduğunu söylemesine rağmen, artık savaştan müzakere yolu ile çıkma olasılığının görünmemesi olduğunu belirtiyor. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Avrupalı ​​diplomatın, “Putin'i zayıflatma politikası izlemek başka şey, bunu yüksek sesle söylemek başka. Putin'in siyasi bir çözüme ulaşmasının bir yolunu bulmalıyız, bu yüzden belki de bunu söylemek akıllıca olmaz.” dediğini belirten Hirsh, Avrupa’da da bu saldırgan fikirlerin çok fazla dillendirilmemesi gerektiği yorumlarının altını çiziyor.

Yazar ayrıca eski bir üst düzey ABD yetkilisi ve şimdi Georgetown Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler uzmanı olan Charles Kupchan’ın, Ukrayna’daki durum için "Daha tehlikeli hale geliyor. Javelin ve tanksavar füzelerinin ötesine geçmeye başlamamız ve siyasi bir ‘oyun sonu’ hakkında konuşmamız gerekiyor.” dediğini aktarıyor. Beebe ise, “Uluslararası bir çözüm bağlamında yaptırımları hafifletmeye istekli olacağımızı Ruslara bir şekilde gizlice iletmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor. Ukrayna'ya yapılan askeri yardım da bir koz olarak kullanılabilir.” diyor. Fakat yazar yine de böyle bir müzakerenin her zamankinden daha az olası göründüğünü ve BM Genel Sekreteri Guterres’in Lavrov ile görüşmesinde yakın bir zamanda ateşkes olmayacağını ve Ukrayna’daki durumun toplantılarla bitmeyeceğini kabul ettiğini belirtiyor.

‘SOĞUK SAVAŞTAN DAHA TEHLİKELİ’

Hirsh, Quincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü'nde şu anda büyük strateji direktörü olan Beebe’nin, sonucun büyük olasılıkla geçici bir açmaza dönüşeceğine inandığını belirtti. Beebe’nin soğuk savaş ile ilgili fikirlerini yazan Hirsh, “Ancak bu, Soğuk Savaş'ın çoğundan daha istikrarsız ve tehlikeli olabilir. Büyük olasılıkla, oyunun kurallarının olmadığı bir yerde Ukrayna'yı ve Avrupa'yı bölen bir tür uzun vadeli istikrarsız çatışmaya gireceğiz. Avrupa'da iltihaplı bir yara olduğu için bu yeni bir soğuk savaş değil.” ifadelerine yer verdi. Hirsh, eski bir ABD nükleer silah müzakerecisi olan Robert Gallucci’nin ise, Rus nükleer tehditlerinin yeni bir taktik olduğunu ve "Ukrayna'da veya Rusya sınırı çevresinde, Rus güçleriyle doğrudan çatışmaya gireceksek ciddiye alınması gerektiğini" söylediğini belirtti.

Tags: 


Yeni yorum ekle