Afganistan'daki Saldırıları IŞİD Üstlendi

Pt, 25/04/2022 - 09:18

IŞİD terör örgütü ülkenin başkenti Kabil'de Afganistan ticaret bakanlığı önündeki bombalı eylemin sorumluluğunu üstlendi.

Welayet News  - Cuma günü Afganistan ticaret bakanlığı önünde bir bomba patlatıldı. Bu bombanın patlaması sonucu bir sivil hayatını kaybedip bir kişi de yaralandı. Cuma günü ayrıca ülkenin Kuzeyinde bulunan Kunduz vilayetinin İmam Sahip camisinde de bir bomba patladı.   Taliban hükümet sözcüsü Zebihullah Mücahit bu patlamada hayatlarını kaybedenlerinin sayısının 33 kişi ve yaralananların sayısının da 43 kişi olduğunu belirtti. Ancak kimi Afgan kaynaklar  bu terör patlamasında hayatlarını kaybedenlerin sayısının 60'a bile ulaştığını belirtmektedir.

Son günlerde Afganistan başkenti Kabil ve bu ülkenin diğer bölgeleri birçok patlama ve terör eylemi gördü. Bu patlamalar sonucu onlarca kişi öldü ve yaralandı.  Bu saldırıların bazılarının sorumluluğu ise IŞİD terör örgütü tarafından üstlendi.

Eksen rolün IŞİD terör örgütü tarafından oynandığı bu terör eylemlerinin şiddetlenmesi  aslında Taliban hükümetinin ülkenin güvenliğini temin etme sözleri ve vaatlerinin gerçekçi olmadığını, bu alandaki kifayetsiz davrandığını gösteriyor.

Afganistan'ın çeşitli bölgelerindeki son terör saldırılarının gözden geçirilmesi, teröristlerin ölümcül insanlık dışı saldırılarını planlarken ve gerçekleştirirken çeşitli hedefler peşinde koştuklarını ortaya koymaktadır. 

Geçen Ekim ayında da benzer bir eyleme sahne olan Kunduz kentinde ibadet edenlerin saflarında meydana gelen terör patlamalarına kadar eğitim merkezlerinin önündeki terör saldırıları ve diğer saldırılar, bu tür terör eylemlerinin maksatlı olduğunu kanıtlıyor.

 

IŞİD terör örgütü Afganistan'ı insanlık dışı eylemlerinin sahnesine çevirirken ve ülkenin durumunu istikrarsızlaştırmaya ve insanları öldürmeye çalışırken, Taliban hükümeti bu trajik olayları izlemekle yetiniyor ve ülkedeki sivillerin öldürülmesini durdurmak için adımlar atma yolunda etkili bir girişimde bulunmuyor. Bu bağlamda ciddi önlemlerin alınmadığı bildirilmektedir.

Halihazırda IŞİD terör örgütü  Afganistan'daki en büyük istikrar ve güvenliği bozan unsur olmasına rağmen, Taliban hükümeti IŞİD terör örgütünü ülke için büyük bir tehdit olarak görmediğini söylüyor.

 

IŞİD'in Afganistan'daki küçümsenmesi ve ölümcül eylemlerinin de alttan alınması dolayısıyla Taliban hükümetinin Afganistan'daki IŞİD cinayetlerine karşı koyma ve önleme alma stratejisinin olmadığı ve Afgan halkının da Taliban'ın güvenliğini sağlama görevini ihmal etmesi nedeniyle bu terör saldırılarının kurbanı olduğu iddia düşünülüyor. Bu bağlamda Taliban'ın güvenlik önlemlerini alma hususunda ihmalkar davrandığı öne sürülmektedir.

Bu bakış ve yaklaşım çerçevesinde Taliban hükümetinin IŞİD'in Afganistan için büyük bir tehdit olmadığı görüşü düşünüldüğünde, Taliban makamlarının son terör olayları ve eylemlerine yönelik tepkileri ele alındığında  IŞİD terör örgütünün adının bile anılmadığı, saldırıları tasarlayan ve yaptıran ve yapanların sırf fitneci olarak adlandırıldıkları görülmektedir.

Taliban hükümeti, IŞİD'i Afgan halkının güvenliğine ve istikrarına yönelik ciddi bir tehdit olarak görmediği müddetçe, Taliban'ın bu terörist grubun ülkedeki faaliyetlerini durdurmak için harekete geçmeyeceği ve IŞİD'in terör saldırıları gerçekleştirmesinin devam edeceği  tahmin ediliyor.

Afgan halkının, Taliban hükümetinin ülkede güvenlik sağlama ve terörle mücadele kabiliyetine olan güveninin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu bir dönemde, Taliban yönetimi, hükümeti yönetme ve istikrar ve güvenliği sağlama kabiliyetine sahip olduğunu göstermek için  halkın temel talebini yerine getirmeli ve IŞİD'in terör saldırılarını durdurmak için acilen harekete geçilmelidir. Hem de bu doğrultuda acil bir adımın atılması şart gibi görünüyor.



Yeni yorum ekle