Mukteda Sadr ve Hadi El-Amiri Anlaşmaya Vardı

Çar, 13/06/2018 - 08:20

Irak seçimlerindeki Sairun ve el-Fetih koalisyonları ortak bir basın toplantısı düzenleyerek; Parlamentoda daha büyük bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Welayet News - Irak Sadr Hareketi lideri, el-Fetih koalisyonu ile birlikte ortak bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Irak televizyonu tarafından verilen habere göre, Mukteda Sadr ve Hadi el-Amiri düzenledikleri ortak basın toplantısında şu açıklamalarda bulundular: Parlamentoda daha büyük bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardık.

Irak'ta Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun koalisyonu el-Fetih koalisyonu ile birlikte, yapılan son seçimlerde parlamentoda en fazla sandalyeyi elde etti.

Sadr toplantıda şu ifadeleri kullandı: Irak'ın milli ortamında Fetih ile yapılan koalisyon Sairun, el-Hikme ve el-Vataniyye arasındaki üçlü koalisyonun garantisi olacaktır.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kürtçe yayın yapan NRT TV’de şu haber yer aldı: Mukteda Sadr, el-Vataniyye koalisyonu lideri Ayad Aleviyye ve el-Hikme Hareketi lideri Ammar Hekim ile yaptığı görüşmede parlamentoda yeni bir koalisyon kurma ve başbakanın seçilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Sumeyra News'in haberine göre, Sairun koalisyonu lideri sandıklarının saklandığı yerin kundaklanmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Bu olay alçakça bir cinayetti ve sonuçların açıklanmasının ardından bu olay ile ilgili tutumumuzu ilân edeceğiz.

Gazete ayrıca Hadi el-Amiri ile ilgili şunları yazdı: El-Fetih koalisyonunun oyların %5 ila %10'un manuel olarak yeniden sayılmasına hiçbir itirazı yoktur.

Irak Parlamentosu geçtiğimiz hafta bazı adayların ve siyasi partilerin seçimlerde hile yapıldığına ilişkin itirazlarının ardından oyların tamamının yeniden sayılmasını talep etti. Bu karatın ardından,  geçtiğimiz Pazar günü Bağdat'ta oy sandıklarının saklandığı yere şüpheli bir kundaklama yapıldı ve olayda bazı sandıklar tahrip oldu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi dün haftalık basın toplantısında kundaklamanın bilinçli olarak yapıldığını belirterek, bazı kesimlerin Irak'ı geriye çekmeye çalıştıklarını belirtti. 

El-İbadi ayrıca şu ifadeleri kullandı: Irak Parlamentosu seçim sonuçlarını iptal edemez; çünkü bunun için mahkeme kararı gerekir.

Irak Parlamentosu Başkanı Selim el-Ceburi de kundaklama olayının ardından yapılan seçimlerinin sonuçlarının iptalini ve seçimlerin Irak'ın tüm bölgelerinde yenilenmesini talep etti.

 



Yeni yorum ekle