Irak Hizbullah Tugayları: Türkiye'nin amacı Irak'ın petrol kaynaklarına hakim olmak

Çar, 20/04/2022 - 06:59

Irak Hizbullah Tugayları, Türkiye'nin Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek amacıyla Irak'ı işgal etme niyetinde olduğunu bildirdi.

Welayet News  - Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar,  dün  sabah yaptığı açıklamada, Irak'ın kuzeyinde PKK mevzilerine karşı kara ve hava kuvvetleriyle sınır ötesi bir askeri operasyon başlattığını duyurdu.

Irak Hizbullah Tugayları  yayınladığı bildiride, Türkiye'nin Irak egemenliğini açıkça ihlal etmesinin, ülkenin petrol ve doğalgaz kaynaklarına hakim olmayı ve İpek Yolu'nu kontrol etmeyi ve rotasını belirlemeyi amaçladığı bildirildi. 

Bildiride, Irak egemenliğinin ihlal edilmesinin, hükümet yetkililerinin ciddi ve gerçek eylemlerini, Irak güvenlik birimlerinin sorumlu duruşunu ve Irak halkının seferber edilmesini gerektiren büyük bir tehlike olduğu da belirtildi.

Irak Hizbullah Tugayları,  Türk saldırganlığına karşı direniş ve halk ayaklanmasının harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

Kuzey Irak'taki Türk operasyonu, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Sadr grubu lideri Mukteda es-Sadr ve Irak Milli Hikmet Hareketi  başkanı Seyyid Ammar Hekim de dahil olmak üzere Iraklı yetkililerden ve şahsiyetlerden sert tepkiler aldı. 

Irak Dışişleri Bakanlığı Salı günü Türk büyükelçisini çağırdı ve Irak hükümetinin protesto notasını iletti ve Ankara'yı Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duymasını ve güçlerini Irak'tan çekmeye çağırdı.



Yeni yorum ekle