'ABD Pakistan’dan intikam aldı / İmran Han’ın mücadelesi devam edecek'

Per, 14/04/2022 - 08:07

Han'ın, ABD'nin ve göreve başladığından beri kendisini bir kez bile aramamış olan Başkan Biden'ın gözündeki günahları çok: İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için yapılan muazzam baskılara direnmek; İran ve müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek; Suudi-BAE...

Welayet News  - ABD, Pakistan Başbakanı İmran Han’ı parlamentoda az farkla kaybedilen bir güven oylamasıyla, Amerikan usulü 'demokratik' bir şekilde devirmeyi başardı. Bu, partisinde bir bölünme yaratıp bazı milletvekillerini satın alarak ve yolsuzluk ile kara para aklamadan hüküm giyen ancak sağlık gerekçesiyle serbest bırakılan ülkenin en yozlaşmış politikacısı Nevaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif liderliğindeki muhalefet bloğunu destekleyerek başarıldı.

Han'ın, ABD'nin ve göreve başladığından beri kendisini bir kez bile aramamış olan Başkan Biden'ın gözündeki günahları çok: yolsuzlukla mücadele; ABD'nin Afganistan işgaline karşı Taliban direnişini desteklemek; Çin ile ilişkilerin güçlendirilmesi; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamayı reddetmek; İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için yapılan muazzam baskılara direnmek; İran ve müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek; Suudi-BAE koalisyonu bayrağı altında Yemen'e asker göndermeyi reddetmek ve Filistin davasını sesli olarak desteklemek.

Han'ın Adalet Hareketi (PHT), 2018 seçimlerini kazanmasını ve bir koalisyon kurmasını sağlayacak şekilde “toptan değişim” kampanyası yürütmüştü. ABD’nin Pakistan üzerinde kontrol uygulamak için on yıllardır güvendiği yozlaşmış siyasi elitleriyle sorun yaşaması kaçınılmazdı.

Göreve gelişinin sonrasındaki ilk yıllarda ordunun desteğine sahip olduğunu hiçbir zaman inkâr etmedi; ancak bazı generallerle arası bozulduktan ve Pakistan'da ABD üsleri kurulmasına izin vermeyi reddettikten kısa bir süre bu durum değişecekti.

İmran Han'ı eleştirenler enflasyonun %12'ye yükselmesine (Türkiye'de %62), ekonomik büyümenin son üç yılda sıfıra düşmesine ve rupinin değerindeki düşüşe odaklanıyor. Fakat tüm dünyayı sarsan ve tüm ülkelerin ekonomisini bozan COVID krizinin etkisinden hiç söz etmiyorlar. Aslında Han’ın kısmi kapatma politikası, pandemiden ölüm oranını nispeten düşük tutarken (220 milyondan fazla nüfusta 30.000 civarında) insanların açlıktan kırılmasını önleyen bir başarı olarak kabul ediliyordu.

Washington'un İmran Han'a karşı savaşı Trump yönetimi esnasında, Afganistan'daki ABD/NATO işgalini yenilgiden kurtarmak için Pakistan'ın askeri ve güvenlik imkânlarını Taliban'a karşı konuşlandırmayı reddettiğinde başladı. İlk intikam eylemi Pakistan'ı neredeyse 3 milyar dolarlık ABD yardımından mahrum etmek oldu. İkincisi, IŞİD’in yerel şubesini harekete geçirirken ayrılıkçı grupları teşvik etmek ve silahlı eylemlerini - özellikle Beluç hareketi ve Peştun Pakistan Talibanı - desteklemeleriydi.

ABD'nin Pakistan'ı mahvetme ve kanlı bir kaos çıkarma komplosu; Pakistanlıların geniş bir kesimi, popüler ve karizmatik Han'ın önderliğinde buna direneceğinden eninde sonunda başarısız olacak. Elbette General Ziya ul-Hak'kın 1977 darbesinden sonra idam edilen Zülfikar Ali Butto’nun durumundaki gibi bir planla saf dışı edilmez ise.  Çin/Rusya kampına katılmak da dâhil olmak üzere yaptığı seçimlerin Pakistan ve halkının çıkarına olduğunu iyi biliyorlar. 

Abdel Bari Atwan / Raialyoum 

Çeviri: Medya Şafak

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle