Hatipzade’den Erdoğan’ın İran Ziyareti Hakkında Açıklama

Pt, 11/04/2022 - 16:42

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin konular hakkında değerlendirmede bulundu.

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade konuşmasının başında milli nükleer teknoloji gününü kutlayarak, tüm tahakküm baskılarına rağmen ülkemiz bilim sınırlarını genişletti ve bu da bizim onur kaynağımız oldu." dedi.

Hatipzade; "Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ramazan diplomasisi çerçevesinde İslami ülkelerdeki mevkidaşları ile görüşmelerine başladı. Irak, Umman, Kuveyt, Katar, BAE dışişleri bakanları ile görüştü.  Bu süreç devam edecektir." diye sözlerine ekledi.

Hatipzade, Viyana görüşmeleri ile ilgili olarak da "Kırmızı çizgileri göz ardı etseydik aylar önce anlaşmaya varırdık. Ancak hala Amerikalı tarafın taahhütlerine bağlı kalacağı bir noktaya gelmedik. Amerika maksimum baskı unsurlarını ve parçalarını korumak için enerji ve zaman harcamaktadır. Ancak bizim için İran halkının ekonomik çıkarlardan yararlanmaları ve yaptırımların kaldırılmasıdır." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki üyeliğinin askıya alınması ile ilgili de; "İnsan hakları siyasi mülahazalara malzeme yapılmamalı. Özel ülkelerin kin malzemesine dönüşmemeli.  Ancak bu durum defalarca Batılı ülkeler ve Amerika tarafından suiistimal edilmiştir.  İnsan Hakları Konseyi görevlerini bu hususlardan etkilenmeden görevlerini yapmalı." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Afganistan'daki İranofobik çalışmalar ile ilgili olarak da "40 yılı aşkın süredir komşu vatandaş konuklarımıza ev sahipliği yaptık.  Bunun göstergesi de Afgan mültecilerin kesintisiz olarak ülkede memnuniyetle karşılanmasıdır. Beraber yaşıyoruz. Onlar da eşit bir şekilde İran'daki haklardan yararlanıyor. Maalesef Afganistan'da İran karşıtı kasıtlı bir dalga başlamıştır."

Hatipzade, Amerikan makamlarının Devrim Muhafızları'nın yaptırımlar listesinden çıkarılması ile ilgili açıklamaları hususunda da; "Tüm baskı araçları kaldırılmalı. Geri kalan sorunlar sadece tek bir husus değil.  Eksen mesele, tüm yaptırımların kaldırılması ve İran milletinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan yararlanmasıdır.  Biz İran milletinin kesin çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Pakistan gelişmeleri ilgili olarak da; "Pakistan yasalarında var olan yasal ve demokratik süreçler saygı duyuyoruz. Pakistan temsilcilerinin seçimlerine saygı duyuyoruz. İran ve Pakistan ilişkileri en üst düzeyde takip edilmekte. Eminim ki gelecekte aynı çerçevede devam edecektir."

Hatipzade, "Hüseyin Al-i Sadık yakında İran'ın yeni Bağdat büyükelçisi olarak göreve başlayacak." açıklamasını yaptı.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretine dair Hatipzade, şu açıklamalarda bulundu:

"İran-Türkiye ilişkileri gayet sağlamdır. Son yüz yılda iki ülkenin sınırlarında güvenlik ve istikrar ortamı yaşanmıştır. Sayın Erdoğan'ın ziyareti belirlenen tarihte yapılacak."

Ayrıca İranlı sözcü, "İşgal rejimiyle ilgili yanlış hesaplar yapan ülkeler bunun kötü sonucuna defalarca tanık oldu. Bu rejim her yere adım attığında güvensizliği de beraberinde getirmiştir." diye konuştu.

Said Hatipzade, İran'ın dondurulan döviz rezervleri ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruya, "İran'ın döviz rezervlerinin bir kısmı hafta sonuna kadar serbest bırakılacak." cevabını verdi.



Yeni yorum ekle