Türkiye'den Ukrayna'ya çok sayıda SİHA teslimi

Pa, 10/04/2022 - 09:40

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı bir zamanda Ukrayna'ya birkaç silahlı insansız hava aracı gönderdi.

Welayet News  - Armen News'in Cumartesi günü bildirdiğine göre, Türk yapımı TB2 insansız hava araçlarının sevkiyatı Ukrayna'ya ulaştı. SİHA'ların  bu yıl Ocak ayında sipariş edildiği söyleniyor. Haberlere göre, 16 adet SİHA Ukrayna'ya gönderildi.

Türkiye savunma bakanlığı, "Ukrayna, Türkiye'den halihazırda 20 SİHA satın aldı ve artan gerilimin ardından bu yıl 27 Ocak'ta 16 adet TB2 insansız hava aracı sipariş etti. 16 adet SİHA Ukrayna'na teslim edildi. Ama Türkiye'ye sipariş edilen 48 adet SİHA'dan yine teslim edilmeyen miktarı ise Kiev'e teslim için çalışılıyor.'' dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'ya kaç insansız hava aracı teslim ettiği henüz tam olarak belli değil. Ancak resmi olmayan haberlere  göre, Ukrayna'nın Rusya ile savaşın başlangıcında 36 SİHA'sı vardı ve özel şirketler Ukrayna ordusuna 24 SİHA daha teslim etmişti. Yakın zamanda Kiev'e teslim edilen 16 SİHA  da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın şu anda 76 SİHA'sının olduğu biliniyor.

Bu insansız hava araçlarından üçünün düştüğünü doğrulayan kanıtlar mevcuttur. Ancak Rusya, sadece bir ay içinde  Ukrayna'nın 35 adet SİHA'sının  düşürüldüğünü bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, dün Reuters'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya SİHA sattığı için Türkiye aleyhinde dava açtığını bildirdi.



Yeni yorum ekle