Erdoğan İle ABD Arasındaki Derin İlişki

Per, 07/04/2022 - 12:08

AK Parti eski Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi ve iş adamı Ethem Sancak’ın Marmara Üniversitesi'ndeki bir panelde yaptığı konuşmada AK Parti'nin ABD desteği ile iktidara geldiğini söylemesinin yankıları sürüyor. 

Welayet News  - Birçok gazeteci Ethem Sancak’ın ''Amerikan desteği ile iktidara geldik'' cümlesini köşesinde analiz ederken Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu da “Kusura bakmayın Ethem Sancak haklı!” başlığıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Ethem Sancak’ın ifadelerinin doğru olduğunu söyleyen Terkoğlu şimdilerde AK Parti ve Erdoğan destekçisi olan Nasuhi Güngör’ün de bu gerçekleri bir kitapla anlattığını hatırlattı.

AKP REFAH PARTİSİ'Nİ ABD DESTEĞİYLE BÖLDÜ

ABD ile AKP’nin arasındaki derin ilişkinin Erdoğan’ın RP Beyoğlu İlçe Başkanlığı dönemine kadar geri gittiğini açıklayan Terkoğlu, Nasuhi Güngör’ün kitabında yazan şu ifadeleri aktardı:

“Erdoğan daha RP Beyoğlu İlçe Başkanı iken dönemin ABD Büyükelçisi Morton Abromowitz’le tanıştırılmıştı.”

Görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Güngör, 15 Ekim 1996 tarihinde, Abromowitz’in Erdoğan’ı belediye başkanlığı makamında ziyaretine konuyu getiriyor. Büyükelçinin Erdoğan’a “Türkiye’nin geleceği için çok önemlisiniz” dediğini hatırlatan Güngör, devamında şunları yazıyor:

“Bu görüşmenin ardından Erdoğan’la ilgili ‘Erbakan’ın veliahtı’ benzetmeleri yerini hızla, ‘geleceğin lider adayı’na bıraktı”.

ABD’DEKİ LOBİLERLE GÖRÜŞME

2002 yılının ilk ayında çıkan kitap, AKP henüz iktidara gelmeden, arkasındaki dış desteği resmen tanımlamış gibi. Güngör, Erdoğan’ın yeni bir harekete hazırlanış hikâyesinde, sırtındaki büyük elin ABD olduğunu da gözler önüne seriyor.

Güngör’ün, yıllar sonra seçim kampanyasında gündeme geldiğinde geri adım attığı o satırlar da bu kitaptaydı:

“Erdoğan, 2000 yılı mayıs ayında ABD’ye yaptığı gezide, uzun süredir orada yaşayan Fethullah Gülen’le de bir araya geldi.”

Erdoğan’ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan ceza almasının ardından, ABD İstanbul Başkonsolosu Caroline Huggins tarafından destek ziyaretiyle onurlandırıldığını hatırlatan Güngör, bunun Ankara ile Washington arasında krize neden olduğunu söylüyor. Ancak Washington, Erdoğan’ın arkasında olduğunu, bizzat Dışişleri’nin yaptığı açıklamalarla dile getiriyor.

 

Güngör devam ediyor:

“Tayyip Erdoğan, son birkaç yılda sık sık gerçekleştirdiği ABD ziyaretlerine, genel olarak ‘dil öğrenme’ ya da ‘çocuklarımla tatil yaptım’ şeklinde açıklamalar getirdi. Ancak her ziyaretinde, ABD’deki önemli lobilerle uzun görüşmeler yaptı. (…) Erdoğan, parti kurulmadan kısa bir süre önce, 4 Temmuz 2001 ‘de ABD’nin bağımsızlık günü dolayısıyla yapılan kutlamalara katıldı. Amerikan Büyükelçiliği’ndeki kutlamalarda Erdoğan’a ilgi gerçekten çok büyüktü.”

İslamcıları pek seven Graham Fuller de yazının başında verdiğim hikâyeyi anlatarak, Erbakan Hareketi’nin bölünmesini ABD’nin desteklediğini anlatıyordu. Güngör’ün aktardığına göre, bu dönemde AKP’yi kuran Yenilikçi Hareket, Erbakan hareketini ABD desteğiyle bölerek, iktidar yürüyüşünü başlattı.

Haliyle bir jöle kadar kolay şekil alan Sancak, belki de geçerken söylediği doğru söz nedeniyle, Mevlana-Şems ilişkisine benzettiği aşkından yara aldı. Gelecek mi? Mevlana’nın dediği gibi, “acı, acıyla iyileşir, aşk ise daha büyük bir aşkla”.



Yeni yorum ekle