Hatipzade: Viyana’da Anlaşmaya Çok Yaklaşıldı

Pt, 04/04/2022 - 12:27

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Amerika İran kırmızı çizgilerini geçmeyeceğini anladığı takdirde Viyana’da anlaşma çok yakın ve ulaşılabilir noktada olduğunu belirtti.

Welayet News  - Hş. 1401 yılının ilk haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade şöyle dedi:

Eğer Amerika Viyana’dan bir anlaşma ile ayrılmak istiyorsa bir an önce siyasi kararını vermesi gerekir.

Sözcü Hatipzade Amerika’nın Viyana müzakereleri devam ettiği bir sırada yeni yaptırımları dayatmasına işaretle, Amerika’nın bu tür çelişkili uygulamaların çok tanık olduklarını kaydetti.

Sözcü Hatipzade Amerika’nın sınır muhafaza idaresinin personeli İranlı bir sanatçıya karşı insanlık dışı bir şekile davranmaları hakkında da şu değerlendirmede bulundu:

Bu olay da Amerika devlet son kırk küsur yılda İran milletine karşı yüz binlerce uygulamalarından sadece biridir.

İranlı sanatçı Alirıza Kurbani Nevruz bayramı dolayısıyla Amerika’nın Los Angeles eyaletinde konser vermek istiyordu; ancak Kanada’nın Torento hava limanında bulunan Amerika sınır muhafaza idaresi personeli Kurbani’nin Amerika’ya seyahatine izin vermediler.

Sözcü Hatipzade, Amerika devleti her şeye siyaset penceresinde baktığını ve ne zaman gerekli bulursa tüm değerleri feda ederek siyasi hedeflerine ulaşmak istediğini gösterdiğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta Washington’un İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı izlediği hasmane politikaların devamında bazı İranlı özel ve tüzel kişilere yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.

Sözcü Hatipzade Viyana’da olup bitenlerin hepsi Amerika’nın tutumundan kaynaklandığını, Amerika müzakerelerde geriye kalan meseleleri kendi iç meselelerine düğümlemeye çalıştığını, ancak İran devleti ve milleti ebediyete dek sabretmeyeceğini vurguladı.

Sözcü Hatipzade mahkumların meselesi de Amerikalı tarafın uygulamalarına bağlı olduğunu belirtti.

Sözcü Hatipzade Viyana sürecinde esas konu, İran İslam Cumhuriyeti’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşması ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesinden yararlanmasından ibaret olduğunu ve bu süreç tam olarak gerçekleşmediği müddetçe İran kırmızı çizgileri üzerinde kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Afganistan’da kadınlara ve kızlara uygulanan baskılara ilişkin İran İslam Cumhuriyeti’nin tutumuna değinen Hatipzade, Afganistan’da hakimiyeti elinde bulunduranların sorumluluk üstlenmeleri, herkes Afganistan’ın şu geçiş sürecini geçmesine yardımcı olması gerektiğini kaydetti.



Yeni yorum ekle