ABD, İran'a Yeni Yaptırımlar Getirdi

Per, 31/03/2022 - 08:00

ABD Hazine Bakanlığı Çarşamba akşamı bazı İranlı kurum ve kişilere yeni yaptırımlar uyguladı.

Welayet News  - ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, "Muhammad Ali Hüseyni”, İran Devrim Muhafızları'nın cihat örgütüyle bağlantıları nedeniyle ABD yaptırım listesine alındı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesine ayrıca, "Castar Sanat Delican" şirketi, "Pars Benai Sadr İnşaat Sanayi Şirketi", "Sayeban Siper Delican" şirketi ve "Sina Kompozit Delican" şirketi de eklendi.

ABD Hazine Bakanlığı, bu şirketlere İran Devrim Muhafızları ile bağlantıları nedeniyle yaptırım uyguladığını iddia etti.

Bu yaptırımlar, İran ile Nükleer anlaşmanın geri kalan tarafları arasında nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik müzakereler devam ederken uygulandı ve anlaşmaya varılmamasındaki nedenlerden biri, Washington'un İran Devrim Muhafızları'nı ABD yaptırım listesinden çıkarmamakta ısrar etmesidir.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan geçtiğimiz günlerde bir röportajda şunları söyledi: ‘Gerçek ve tüzel kişiler listesinin kırmızı listeden ve Amerikalıların İran'a karşı uyguladığı yaptırımlardan ve tek taraflı eylemlerden çıkarılması konusu, Viyana'daki son görüşmelerimizin ciddi konularından biridir. Gerçek ve tüzel kişiler dediğimizde, tüzel kişiler arasında bazı büyük ekonomik holdinglerimiz (şirketlerimiz) yer almaktadır, bazı büyük devlet kurumlarımız yer almaktadır ve bu da İran Devrim Muhafızları ile ilgili konulardan biridir. Devrim Muhafızları konusunda bizim için önemli olan, ülkemizin en önemli güvenlik ve savunma unsuru olan Devrim Muhafızları'nın konumu ve rolü ile Devrim Muhafızları'nın hukuki saygınlığının dikkate alınmasıdır. Bu konuda Amerikalılarla mesaj alışverişinde bulunduk. Yani bu hala gündemimizde olan konulardan biridir.

Devrim Muhafızları nihayetinde bir grup bireyden oluşmaktadır ve ülkenin ve halkın hizmetinde olan bir teşkilat kurmuştur. Devrim Muhafızları dediğimiz zaman bu yani General Hacı Kasım Süleymani anlamına gelmektedir. Amerikan tarafıyla çözülmemiş diğer sorunların yanı sıra, kendimize asla, üst düzey Devrim Muhafızları yetkilileri tarafından bize verilen izine rağmen, Amerikan tarafına Devrim Muhafızları konusunun bizim için çözülebilir ve üstünden geçilebilir bir konu olduğunu söyleme izini vermeyeceğiz. Bizimle Amerikalılar arasında hâlâ gündemde olan diğer meseleler gibi, Devrim Muhafızları meselesi de kesinlikle müzakerelerimizin bir parçasıdır.’

 

Rusya'nın, Avusturya'nın Viyana'daki uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov, geçtiğimiz günlerde yayınladığı twitter mesajında şu ifadelerde bulundu: ‘Viyana görüşmelerinin sekizinci turu henüz bitmedi. Bu görüşmeler hala devam ediyor, ancak durakladı. Ben, İran ve ABD arasındaki nihai ihtilaflar çözüldüğünde, Nükleer Anlaşmadaki mevcut katılımcıların anlaşmayı sonuçlandırmak için Viyana'ya döneceğine inanıyorum.'

Joe Biden, ABD Başkanı olmadan önce, ülkesinin Nükleer Anlaşmaya döneceğini iddia etmişti, ancak şimdiye kadar Washington'un taahhütlerini yerine getirmesi için gerekli adımları atmayı reddetti.

Biden yönetiminin Trump’ın yaptırımlarını sürdürmekte ısrar etmesi, Viyana'daki önceki yaptırımların kaldırılması müzakerelerinin önündeki engellerden biri oldu.

Donald Trump başkanlığındaki eski ABD yönetimi, Mayıs 2018'de Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan kapsamlı ortak eylem anlaşmasından (Nükleer Anlaşmadan) tek taraflı olarak çekildi.

Trump bunun kötü bir anlaşma olduğunu ve İran'ı müzakere masasına gelmeye ve eski ABD yönetimininkinden daha iyi bir anlaşma olduğunu düşündüğü başka bir anlaşmaya varmaya zorlayacağını iddia etti.



Yeni yorum ekle