İsrail, ABD, BAE, Bahreyn, Fas ve Mısır zirvesinde ortak hedef: İran'a karşı mücadele

Sa, 29/03/2022 - 20:40

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Washington ve müttefikleri, İran ve vekillerinden gelen tehditler de dahil olmak üzere zorluklar ve güvenlik tehditleriyle yüzleşmek için birlikte çalışacak” dedi.

Welayet News  - ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Mısır’ın dışişleri bakanlarının katıldığı Altılı Negev Zirvesi; Son açıklamasında, bölgede İran’ın tehditlerine karşı koymak için güvenlik komitelerinin oluşturulması ve erken uyarı için bir güvenlik ağı oluşturulması vurgulanırken, son açıklamada zirvenin periyodik olarak yapılacağı da belirtildi.

İsrail dışişleri bakanı Yair Lapid ”Negev görüşmesini” kalıcı bir foruma dönüştürmeye karar verdik. Bugün Filistinliler de dahil olmak üzere tüm bölge halklarına kapıyı açıyoruz ve onlara terörün yolunu ortak bir gelecekle değiştirmelerini öneriyoruz.

Bahreyn dışişleri bakanıAbdul Latif Al Zayani; Hadera’da iki İsraillinin öldürülmesine yol açan son terörist saldırı olarak nitelendirdiği olayı kınadığını ifade etti ve ailelerine taziyelerini iletti.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdul Latif Al Zayani, “Terörün her biçiminin reddedildiğini onaylıyorum; bölgede ortak güvenliği sağlamak için çalışmalıyız… Etkili ve sürdürülebilir bir birlikte yaşam oluşturmalıyız.” dedi.

Buna karşılık, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, konuya açıklık getirdi; Negev Zirvesi’ndeki istişareler, bölgedeki zorlukları ele almayı, Filistinliler ve İsrailliler arasındaki barış sürecinin önemini vurgulayarak ve altmış yedi yılı sınırlarında iki devletli çözümü desteklemeyi amaçlıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, “Güvenebileceğimizi kanıtladık ve işbirliği ve etkileşimin ufkunu genişletmek istiyoruz. Bu diyaloğu sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.” dedi.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’e gelince; Zirvenin katılımcılar için tarihi bir an olduğunu vurgulayarak, bunun gelecekte inşa etmek için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Abdullah bin Zayed, “Bölgede güçlü ilişkiler kurmanın zamanı geldi ve işbirliği ile terörü ve şiddeti yenebiliriz” dedi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, ülkesinin İsrail tarafıyla ilişkilerinde çok ilerleme kaydettiğini söyledi. Kendi ifadesiyle İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çatışmaya olası bir çözüm olduğunu açıkladı. Ayrıca, yakında işgal makamlarıyla diplomatik alışverişin artacağını da belirtti.



Yeni yorum ekle