Siyonist İsrail’in gasp ettiği gazı taşımak Türkiye'ye düşecek!

Pa, 13/03/2022 - 09:23

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bizim topraklarımızda zaten ulusal iletim sistemimiz var. (İsrail gazının) Bir kısmı oradan rahatlıkla transfer edilebilir." dedi.

Welayet News  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN Türk canlı yayınında enerji gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyaretinden sonra dışişleri ve enerji bakanlarının temasların başlayacağını söylediğini anımsatan Dönmez, Nisan’da İsrail’e gitmeyi planladığını bildirdi. Dönmez, iki ülke arasındaki muhtemel bir boru hattı projesinin gerçekleşmesinin karşılıklı tarafların menfaatinin uyuşmasıyla alakalı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Projenin genel hatlarıyla bakınca, yaklaşık 500-600 kilometrelik bir hat gerekiyor. Öbür tarafta, Avrupa’ya bundan en az 2-3 kat daha fazla boru hattı çekmek gerekiyordu. Bizim topraklarımızda zaten ulusal iletim sistemimiz var. Bir kısmı oradan rahatlıkla transfer edilebilir. Ama ileride daha yüksek hacimlerde bir miktarın taşınması gündeme gelirse, belki ilave boru hatları da yapmak gerebilir. Ama ilk etapta oradan gelebilecek bir gazı rahatlıkla hem ülke içerisinde hem yurt dışında taşıyabiliriz.”

Nükleer, Türkiye’nin gündeminde olacak

Rusya- Ukrayna Savaşı nedeniyle enerji arzında herhangi bir risk söz konusu olmadığını vurgulayan Dönmez, Gazprom ile BOTAŞ’ın sık sık görüştüğünü ve mevcut durumun şu an Türkiye’yi etkilemeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) de herhangi bir gecikme olmadığına da işaret ederek, “Şimdi Trakya için böyle bir çalışma yapıyoruz. Aslında Türkiye’nin iklim değişikliği ile birlikte karbon emisyonlarını azaltabilmesi için sadece yenilenebilir yatırımlarla ülke ihtiyacının tamamını kesintisiz, düzenli bir şekilde karşılama imkânımız yok. Kömürden çıkacaksanız, belki ileride doğalgazdan çıkacaksanız sıfır emisyonlu bir teknoloji olan nükleer güç santralleri Türkiye’nin gündeminde olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Doğalgazın yüzde 99’u petrolün yüzde 92’si ithal

Enerji maliyetlerindeki artışların Türkiye’ye etkilerini de değerlendiren Dönmez, şunları söyledi:

“Elektrik üretimimizin yarısı ithal kaynaklara bağlı. Doğalgaz ve kömür. Burada artan maliyetler doğal olarak elektrik üretim maliyetlerini artırdı. Geçtiğimiz yıl hükümetimiz vatandaşımıza bunun tamamını yansıtmadı. Neredeyse 100 milyar liralık bir destek sağlamış oldu. Bunun 80 milyarı doğalgazdan, 20 milyarı elektrikten geliyor. Bir de akaryakıtta pandemi dolayısıyla vatandaşımız zaten sıkıntıda diye ÖTV sıfırlanmıştı eşel mobil sistemiyle, 65 milyar liralık da öyle bir katkı sağlanmış oldu. Yani geçtiğimiz yıl hükümetimiz doğrudan ve dolaylı olarak desteklerle enerji sübvansiyonu adı altında 165 milyar liralık bir destek sağladı. 2022’de fiyat artışları artarak devam ediyor. Kullandığımız doğalgazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Petrolün yüzde 92’sini ithal ediyoruz. Kömürde santrallerde kullanılanın yarısını ithal ediyoruz. Böyle bir fotoğraf var.



Yeni yorum ekle