Karzay: İran Afganistan’a hiç bir yardımı esirgememiştir

Sa, 08/03/2022 - 13:51

Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Hamed Karzay ülkesi İran İslam Cumhuriyeti ile her zaman en iyi ilişkileri olduğunu, İran Afganistan devleti ve milletine hiç bir yardımı esirgemediğini vurguladı.

Welayet News  - Kabil’de muhabirimize özel mülakat veren Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Hamed Karzay İran ve Afganistan ilişkileri ve aralarındaki iş birliğine temas ederek şöyle dedi:

İran benim cumhurbaşkanlığı dönemimde Afganistan milletinin gerçek dostuydu ve Afganistan milletine ve devletine hiç bir yardımı esirgemedi ve her türlü durumda Afganistan’ın yanında yer aldı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Afganistan halkını sınırsız yardımlarına işaret eden Karzay, son yirmi yılda Amerika ve NATO’nun Afganistan’da varlığına ve İran’ın ABD ve NATO ile ihtilaflarına rağmen Tahran – Kabil ilişkileri en yüksek düzeydeydi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin binlerce Afgan gence yüksek eğitim imkanı sağlaması ve Afgan göçmenleri kabul etmesinden ötürü şükranlarını sunan Karzay şöyle ekledi:

Ben Cumhurbaşkanı iken İran ile en iyi ilişkilerim vardı ve İran’a yaptığım ziyaretlerden çok memnunum. İran Afganistan’a karşı komşuluk hakkını en iyi şekilde eda etmiştir.

İran ve Afganistan arasında Hirmand ırmağından su hakkına ilişkin meseleye temas eden Karzay şöyle dedi:

Ben Cumhurbaşkanı olduğum dönemde kabineme sürekli İran bizim büyük komşumuz olduğunu ve eğer bizim fazla suyumuz varsa ve komşumuz su sıkıntısı çekiyorsa her türlü anlaşmaya bakmaksızın komşuluk geleneğine göre İran’a daha fazla vermemiz gerektiğini söylüyordum.



Yeni yorum ekle