Çin Devlet Başkanı’ndan Putin’e telefon: Ukrayna ile müzakerelere başla

Cu, 25/02/2022 - 21:55

Çin, Rusya'yı çekirdek bir ortak olarak görse de, Pekin'in Ukrayna'nın egemenliğinin ihlalini onaylamadaki zorluğu göz önüne alındığında, Kremlin'in savaşı Çin'i zor durumda bırakıyor.

Welayet News - Büyük bir diplomatik müdahalede bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna ile müzakere etmesini istedi. Pekin şu ana kadar devam eden savaşı açık bir şekilde onaylamadı.

Çin devlet yayıncısı CCTV'nin bildirdiğine göre Xi, Cuma günü Putin'e, “Ukrayna'nın doğusundaki durum, uluslararası toplumun büyük ilgisini çeken hızlı değişiklikler geçirdi. Çin'in, Ukrayna meselesiyle ilgili olarak konumu doğru ve yanlışa dayalı olacaktır" dedi. 

Politico Avrupa sitesinin haberine göre, Kremlin'de muhtemelen hoşa gitmeyecek olan diğer açıklamalarda Xi, "Çin, sorunun müzakere yoluyla çözülmesinde Rusya ve Ukrayna'yı destekliyor" dedi.

Çin, Rusya'yı çekirdek bir ortak olarak görse de, Pekin'in Ukrayna'nın egemenliğinin ihlalini onaylamadaki zorluğu göz önüne alındığında, Kremlin'in savaşı Çin'i zor durumda bırakıyor.

Xi, "Çin, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme ve BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine uyma konusundaki temel konumunda tutarlıdır" dedi.

Özellikle Xi'nin okuması, Çin'in bölgedeki sorunlar için NATO genişlemesini veya ABD etkisini suçlamaya yönelik önceki girişimlerine atıfta bulunmadı, ancak şunları söyledi: 

“Soğuk Savaş zihniyetini terk etmek, ülkenin meşru güvenlik kaygılarına önem vermek ve saygı duymak gerekiyor. ve müzakereler yoluyla dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizması oluşturur.

Çin, ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir bir güvenlik konseptini savunmak için uluslararası toplumdaki tüm taraflarla birlikte çalışmaya istekli.”

Çin medyası ayrıca Putin'in Rusya'nın Ukrayna ile üst düzey müzakerelere "başlamaya istekli" olduğunu söylediğini bildirdi, ancak Rusya cumhurbaşkanının herhangi bir koşul ekleyip eklemediği veya bunun ne zaman gerçekleşebileceğini belirtmiş olup olmadığı belirsiz.



Yeni yorum ekle