Faysal Miktad: Rusya Batı Destekli Medya Terörüne Maruz Kalıyor

Sa, 22/02/2022 - 07:33

Türk işgali ve İsrail rejiminin Suriye'deki saldırıları konusunda uyarıda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı, ülkesinin İran ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri iyileştirmede rol oynamaya hazır olduğunu açıkladı ve Şam'ın Tahran ve Riyad arasındaki görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Welayet News  - İran ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmeleri ve bu görüşmelerin sonuçlanmasını memnuniyetle karşılayan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, İsrail rejimini Suriye hava sahasına yönelik saldırılarına ve işgaline devam etmesi konusunda uyardı.

Faysal Miktad, Pazartesi günü Rusya'nın Russia Today kanalına verdiği röportajda şunları söyledi: ‘İsrail'i, Suriye'ye yönelik saldırının devam etmesi konusunda uyarıyoruz ve bu saldırılara istediğimiz zaman yanıt vermek için yeterli aracımız var.’

Ukrayna gerilimi ve Batı'nın bu ülkeyi desteklemesi

Suriye Dışişleri Bakanı, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğe ilişkin olarak, Batı medyasının bugün Rusya'ya yönelik asılsız saldırısının, Suriye'nin son aşamada maruz kaldığı yıkıcı saldırılara benzediğini vurguladı ve saldırıları, Rusya'nın dünyadaki rolünü sınırlamayı amaçlayan bir tür medya terörü olarak nitelendirdi.

Faysal Miktad şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye'deki durum, uluslararası gelişmeler ve Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir siyasi oyuncu olmaması için artan baskı bağlamında son günlerde Batı'nın Rusya'ya karşı yoğunlaşan gerilimi ile ilgili olarak Rus hükümeti ve yetkilileriyle doğrudan temas halindeyiz.’

Suriye Dışişleri Bakanı, Rusya'nın Batı destekli terörizmle mücadelede Suriye yanlısı duruşuna atıfta bulunarak, Şam'ın yıllarca batı destekli terörizmden zarar gördüğünü söyledi.

Faysal Miktad sözlerine şöyle devam etti: ‘Batı medyasının geçtiğimiz günlerde Rusya aleyhine yayınladığı yalan ve uydurma bilgiler, biz Suriyelilere, geçmişte Suriye'nin maruz kaldığı, Batılı ülkelerin en kötü medya ve ekonomik terörünü ve suçluyu mağdur gibi gösteren en kötü yanıltıcı propagandayı gerçekleştirdiği askeri kampanyaları hatırlatıyor.

Batı, dünyayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki Rusya'nın dengeli rolünden mahrum etmek ve tüm dünya uluslarının desteklediği çok kutupluluğu sona erdirmek istiyor.

Terörü siyasi amaçlarla destekleyen ülkeler, şu anda Rusya'ya saldıran ve onları cezalandırmakla tehdit eden ülkelerdir.’

Faysal Mikdad, Rusya'ya ve ondan önce de Suriye'ye yönelik saldırıların tırmanmasının garip bir konu olmadığını belirtti ve bunun uluslararası hukuka aykırı olarak hegemonya, ulusların boykotu ve zorlayıcı ekonomik eylemlerin dayatılması doğrultusunda olduğunu vurguladı.

Suriye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler

 

Faysal Mikdad, Suriye ile bazı Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında konuştu ve Suriye'ye karşı savaştan kaynaklanan ilişkiler ve bu ülkelerden bazılarının bu savaşa verdiği destek sonucunda doğan önceki aşamayı aşmak amacıyla bu ülkelerle kapsamlı istişarelerde bulunulacağını açıkladı.

Suriye'ye zarar veren bazı Arap ülkeleri arasında yeni bir farkındalığın oluşmasına değinen Suriye Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti: ‘Arap kardeşleri uğruna her zaman fedakârlık yapan Suriye, Arap mevzilerini yeniden inşa etmek istiyor.

Bugüne ve geleceğe iyimser bir gözle bakıyoruz ve bazı Arap heyetlerinin Şam'a yaptığı ziyaretlerden ve bazı Arap ülkelerine yaptığımız ziyaretlerden çok memnunuz.’

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü ve Cezayir'de yapılacak olan toplantıya katılma olasılığı hakkında da konuştu ve şunları söyledi:  ‘Arap Birliği'ne dönüş meselesi önemli değildir. Ortak Arap eylemini ihmal ettiğimizi bir an bile hissetmedik. Suriye'nin temel kaygısı, Arap ülkelerinin kendisine dayatılan zorluklar karşısında güçlü olmasıdır.’

Arap ülkeleri arasındaki dayanışmaya vurgu yapan Suriye Dışişleri Bakanı, bazı Arap ülkelerinin Arap ülkelerinin dayanışması, anlaşmazlıkların sona ermesi, ekonomik ve siyasi değişimler ve Arap dünyasındaki sorunları çözmek için ortak Arap koordinasyonuna doğru ilerleme konusundaki yaklaşımına değindi.

Suriye Dışişleri Bakanı şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye'ye karşı terör savaşının uzaması, özellikle kuzeybatı kesimlerini işgal eden Türk rejimi ve ayrıca Suriye'nin kuzeydoğu bölgelerini işgal eden ve oradaki ayrılıkçı hareketleri destekleyen ABD için ülkemize karşı planların yürütülmesi adına daha büyük bir fırsattır.

Suriye, Türkiye ve ABD'nin bazı bölgeleri işgaline son vermeyi ve Suriye ulusal servetinin çalınmasını her şekilde durdurmayı amaçlıyor.

Suriye ordusunun istikrarı ve halkın ülkelerinin liderine verdiği destek nedeniyle Suriye'nin maruz kaldığı savaşın yoğunluğu azalmaktadır.’

Suriye, İran ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmelerin sonuca ulaşmasını istiyor

Faysal Mikdad, Suudi Arabistan ve İran arasındaki görüşmeler hakkında şunları söyledi: Bu diyaloğu derinleştirmek ve desteklemek ve bu görüşmelerin bir sonuca varmasını istiyoruz. Çünkü Fars Körfezi bölgesindeki durum Arap-İran anlaşması olmadan mümkün olmayacaktır. Bu nedenle tüm tarafları egemenliğe ve ilkelere karşı saygıya dayalı bir ilişki içinde bu bölgede işbirliğine ve inşaya hizmet eden çözümlere ulaşmak için bu tür toplantıları yapmaya çağırıyoruz.

 

Suriye, İran ve Körfez Arap ülkeleri arasındaki görüşleri yakınlaştırmada rol oynama yeteneğine sahiptir.’

İki gün önce Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, ülkesinin İran ile beşinci tur müzakereleri beklediğini açıkladı.



Yeni yorum ekle