Nebih Berri: Haklarımızdan Vazgeçmeyeceğiz

Pt, 21/02/2022 - 17:46

Nebih Berri, Arap ülkelerinin kapılarının neden İsrail’e açıkken Lübnan’a kapalı olduğunu sorarak, Lübnan’ın, deniz sınırları hakkının bir santimetresinden bile taviz vermeyeceğini vurguladı.

Welayet News  - Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Arap Parlamenterler Birliği'nin Kahire'de düzenlediği konferansın oturum aralarında Mısır'ın el-Ahram gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi:

Lübnan iflas etmiş bir ülke değil, doğal kaynaklar ve denizlerdeki gaz kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Ne yazık ki şu anda Lübnan'da likidite yok ve ekonomik durumun bozulması siyasetin olmamasından kaynaklanıyor.’

Lübnan Meclis Başkanı, gelecekte bu ülkede parlamento seçimlerinin yapılmasını kimsenin engelleyemeyeceğini söyledi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Görüştüğüm çeşitli ülkelerin cumhurbaşkanları, bakanları ve büyükelçileri, parlamento seçimlerinin zamanında yapılması konusunda ısrar ediyor.’

Nebih Berri, Kuveyt Dışişleri Bakanı tarafından Beyrut'a devredilen Lübnan için son Arap girişimiyle ilgili bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: ‘Lübnan, Kuveyt Dışişleri Bakanı'na yanıt verdi. Ancak 1559 ve 1701 sayılı kararlarla ilgili bu girişim üzerindeki anlaşmazlık devam ediyor. Bir noktaya değinelim, 2004 yılında tüm yabancı birliklerin Lübnan topraklarından ayrılmak zorunda olduğu 1559 sayılı karar yayınlandı ve bu karar esasınca Suriye güçleri Lübnan'ı terk etti ama İsrail işgalcileri Lübnan'da kaldı, öyleyse neden kimse onlardan ayrılmalarını istemedi?

Ardından, 2006'da İsrail'i Şaba ve Lübnan'ın diğer bölgelerinden çekilmeye mecbur bırakan 1701 sayılı karar çıkarıldı ve bu kararın uygulanması gerekiyor. Lübnanlılar bu karardan memnundu ve hâlâ da memnunlar, ancak İsrail’in bu bölgelerde varlığını ve işgalini sürdürme konusundaki pozisyonu karşısında neden sessizlik var? Lübnan'daki duruma bakarsak bir Arap kuşatması ile karşılaşırız ama bu kuşatma tüm Arap ülkeleri için geçerli değil. Çünkü örneğin Mısır bundan müstesnadır ve Lübnan'a çok fazla yardım göndermiştir.

1975'te Lübnan, yaklaşık 150 bin kayıp verdiğimiz sancılı bir iç savaş yaşadı. Bu neden oldu? Bu savaşta Lübnan'ın Arap kimliğine ve kökenine sahip olduğunu vurgulamak için 150 bin şehit verdik. Şimdi Arapların kapılarının İsrail’e açıkken Lübnan ‘a kapalı olması akıllıca mı?’

Nebih Berri, Lübnan ile Siyonist rejim arasında deniz sınırlarının çizilmesi hakkında şu açıklamalarda bulundu:  ‘Yaklaşık 11 yıl önce, bu konuda dolaylı müzakereler için dosya bana verildi ve Birleşmiş Milletler ve Amerikalılar ile görüştüm ve ondan önce de Lübnan Başbakanı Refik Hariri zamanında, 1996'da bir anlaşmaya varmıştık. Bu anlaşmaya, Birleşmiş Milletler himayesinde Lübnan'ın Rosh Hankira bölgesinde varılmıştı. Her zaman sınırları çizmeye çalışmakta ısrar ettiğimi vurguladım. Bu yüzden Lübnan'ın tartışmalı alandaki payı gerçekten bir kilometreyse ikna olurum ama 2 bin kilometre ise bunun bir karışından bile vazgeçmeyeceğiz.



Yeni yorum ekle