BM: Irak, Kuveyt Savaş Tazminatının Son Taksitini Ödedi

Per, 10/02/2022 - 11:11

BM Tazminat Komisyonu, Irak'ın Kuveyt'e tüm savaş tazminatlarını ödediğini duyurdu.

Welayet News  - Birleşmiş Milletler Tazminat Komisyonu, Irak'ın 1990'daki Kuveyt işgali sırasında zarar gördüğü kanıtlanan bireylere, şirketlere ve hükümetlere 52.4 milyar dolarlık ödemeyi tamamladığını söyledi.

Komisyon, 355,5 milyar dolar değerinde yaklaşık 2,7 milyon dolarlık tazminat talebi aldığını söyledi. Ama sonunda, 1,5 milyon tazminat talebiyle ilgili olan 52,4 milyar dolarlık ödemeyi onayladı.

BM komisyonu tarafından onaylanan en büyük tazminat talebi, Kuveyt'ten çekilirken Irak kuvvetleri tarafından ateşe verilen Kuveyt Petrol Şirketi'ne ait.

BM Tazminat Komisyonu, Irak'ın 13 Ocak 2022'de Kuveyt'e son ödemesiyle birlikte, komisyon tarafından onaylanan tüm tazminatın tamamının ödendiğini belirten kapalı yönetim kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı.

 Bu nedenle Irak hükümeti, Kuveyt'e yapılan yasadışı saldırının yol açtığı zararı tazmin etmek için tüm uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmiştir.

Tazminat, terör örgütü IŞİD'e karşı savaş sırasında güvenlik sorunları ve Irak hükümetinin bütçesi nedeniyle Ekim 2014'ten Nisan 2018'e ertelendi.

1991'de Birleşmiş Milletler, Bağdat'ın Irak'ın işgalinden etkilenen bireylere, şirketlere, devlet kurumlarına ve diğer Kuveytli şirketlere 52,4 milyar dolar ödemesini gerektiren bir Tazminat Komitesi kurdu.

Irak, özellikle terör örgütü IŞİD ile savaş sırasında, 2015 ve 2017 yılları arasında Kuveyt'e tazminatı askıya aldı; Ancak tazminat 2018'de yeniden başladı.

Irak, petrol gelirlerinin bir kısmını, Birleşmiş Milletler Tazminat Fonu adlı Birleşmiş Milletler fonuna tazminat olarak ödedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle