İran’a Dayatılan Yaptırımlar İnsanlığa Karşı Bir Cinayettir

Sa, 08/02/2022 - 21:33

İran’ın BM daimi temsilcisi Mecid Tahti Revançi, İran milletine başta ilaç ve insani malzemeler olmak üzere dayatılan tek yanlı yaptırımlar beşeriyete karşı cinayet olduğunu vurguladı.

Welayet News  - BM genel kurulunun 76. zirvesinde İslami İran Cumhurbaşkanı’nın konuşmasına işaret eden büyükelçi Tahti Revançi, İran milletine başta ilaç ve insani malzemeler olmak üzere dayatılan tek yanlı yaptırımlar beşeriyete karşı cinayet olduğunu, bu yaptırımları dayatan ülkelerin işledikleri bu cinayetleri yüzünden cezasız bırakılmamaları gerektiğini belirtti.

Tahti Revançi, ‘Tek taraflı zorba uygulamalar, tek taraflı yaptırımlar, geniş kapsamlı veya sistematik bir politika çerçevesinde sivil nüfusu hedef alan ve insanların daha çok acı çekmesine yol açan kısıtlayıcı uygulamalar, başta insan hakları olmak üzere uluslararası hukukun açık ihlalidir’ dedi.

Tahti Revançi, yaptırımlar ister tek taraflı ister çok yönlü olsun sıradan insanlar için olumsuz sonuçları doğurduğunu ve çocukları, kadınları, yaşlıları, hastaları ve yoksulları olumsuz etkilediğini, yaptırımlar insani açıdan da çok ağır sonuçları olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Tahti Revançi, yaptırımlar ihtiyaç duyulan yerlere insani yardımların ulaşmasına mani olduğunu ve muhtaç insanların durumu üzerinde yıkıcı etki yaptığını ifade etti.

Tahti Revançi, bu tür davranışlar BM bildirgesine ve uluslararası hukuka aykırı olmakla beraber, BM güvenlik konseyinin iktidarına ve yetkilerine saygısızlık sayıldığını ve konseyin etkinliğini olumsuz etkilediğini belirtti.



Yeni yorum ekle