Siyonist İsrail Basını: Erdoğan İsrail'le Anlaşmak İçin Ciddiyetini Birçok Yönden Gösteriyor

Pt, 07/02/2022 - 10:17

Covid-19 testi pozitif çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dün işgal rejimi ‘İsrail’ Cumhurbaşkanı Herzog geçmiş olsun dileklerini iletmek için aradı. Herzog'un Mart ayında Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Welayet News  - Türkiye ile işgal rejimi arasındaki ilişkiler son günlerde normalleşme sürecine girerken, işgal rejimi Cumhurbaşkanı İsaac Herzog Covid-19’a yakalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Dün yapılan açıklamada Herzog’un Erdoğan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ifade edilirken, iki ismin görüşme planlarının da gündeme geldiği aktarıldı. Son dönemde normalleşen ve iletişim kanallarının açıldığı iki ülke ilişkileri ile ilgili olarak İsrail medyasından da çarpıcı bir yorum geldi.

Ülkenin önde gelen medya platformlarından Times of Israel, iki liderin ilişkilerini değerlendirdi.

İşgal rejimi medya kuruluşu, “Telefon görüşmesi, Erdoğan’ın İsrail’e karşı izlediği siyasetin yakın zamanda değiştiğini ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın son aylarda İsrail’le ilişkisini yeniden kurmayı istediğini ve farklı bir yaklaşımı benimsediğinin bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

Cuma günü, Siyonist rejimle birlikte birlikte Orta Doğu’dan Avrupa’ya taşımak için doğal gaz projesi yapabileceklerini söyleyen Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunan Times of Israel, “Türkiye şu anda bir ekonomik krizin içinde. İsrail ve bölgedeki Türkiye’nin de rakibi olan Yunanistan’ın da dahil olduğu bir grup ülke doğu Akdeniz’deki doğalgazı Avrupa’ya taşımak için bir anlaşma imzaladı. Türkiye bu projeye çok sert bir şekilde karşı çıktı. Fakat Biden yönetimi bu doğalgaz boru hattı projesine desteğini çekince Erdoğan, İsrail ile birlikte yeni bir proje yapılabileceğinin sinyalini verdi” ifadesini kullandı.

Cuma günü yaptığı açıklamada Erdoğan, Türkiye ve İsrail' in Orta Doğu' dan Avrupa' ya doğal gaz ulaştırmak için birlikte çalışabileceklerini ve iki ülkenin önümüzdeki ay yapılacak görüşmelerde enerji işbirliğini görüşeceklerini söylemişti.

Eski başbakan Binyamin Netanyahu Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis  ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya gaz göndermek için EastMed boru hattı projesi için anlaşma imzalanması öncesinde 2 Ocak 2020'de Atina'da el sıkıştı.

Biden yönetiminin tartışmalı doğalgaz boru hattına verdiği desteği geçen ay bırakması sonrasında Erdoğan, Türkiye'nin İsrail gazının Avrupa'ya ithalatında yer almasını istediğini belirterek, geçmişte bu konuda "bazı ilerlemeler" kaydedildiğini söyledi ve Ankara'yı da içine alacak yeni bir proje önerdi.

Ancak Erdoğan'ın çabalarına rağmen, Haaretz'in geçen hafta aktardığına göre işgal rejiminden yetkililer, Türkiye ile daha iyi ilişkilerin rejimin Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile olan ittifakı pahasına gelmeyeceğini söylediler.

 

"Bu iki ülke [Türkiye ile] ilişkilerin ısınmasına karşı olduklarını ifade etmediler. İsrail, onlarla güvenlik işbirliğinin devam edeceğini açıkça belirtti ve kendileri de Erdoğan ile diyaloğu ilerletiyorlar." dedi.

Erdoğan daha önce, iki ülke arasındaki bir zamanlar güçlü olan ilişkileri yeniden canlandırma çabaları kapsamında Mart ayı ortasında Herzog'u resmi bir ziyaret için ağırlayacak, ancak bu doğrulanmamış ve Herzog'un sözcüsü Erdoğan'ın duyurusu hakkında yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Geçen haftan işgal rejiminden  yetkili, Herzog ile Erdoğan arasındaki potansiyel görüşmeyi Türk cumhurbaşkanının niyetinin bir göstergesi olarak nitelendirdi.

Erdoğan'ın ‘İsrail’ ile daha iyi ilişkileri ilerletmek için "ciddiyetini" birçok yönden gösterdiğini belirten yetkili, geçen yıl Casusluk iddiasıyla Türkiye'de tutuklanan İsrailli turist çift Natali ve Mordy Oknin'in serbest bırakılmasına ve son zamanlarda Hamas'ın ülkesindeki faaliyetlerini kısıtlama çabalarına işaret etti.

Ve Yahudi devletine karşı değişen tutumunun sinyalini vermek için sembolik bir başka girişimde bulunan Erdoğan, Aralık ayı sonlarında Ankara'daki başkanlık sarayında Türkiye'deki Yahudi cemaatlerinden tanınmış hahamlardan oluşan bir heyeti ağırladı.

Ziyaretleri sırasında, "bölgenin güvenliği ve istikrarı için hayati önem taşıdığını" söylediği işgal rejimi ile ilişkilerin geliştirilmesinin öneminden bahseden Başbakan, rejimle ile Filistinlilere yönelik politikaları konusundaki farklılıklara rağmen, Türkiye'nin "İsrail ile ekonomi, ticaret ve turizm alanlarındaki ilişkilerinin kendilerine göre ilerlediğini" kaydetti.



Yeni yorum ekle