Afrika Birliği İşgal Rejimine Gözlemci Üyelik Verilmesi Kararını Askıya Aldı

Pt, 07/02/2022 - 07:45

Afrika Birliği örgütünün Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da düzenlenen son zirvesinde, dün (6 Şubat Pazar) yapılan görüşmelerde, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki'nin işgal rejimi İsrail'in teşkilata gözlemci üye olarak kabul edilmesine dair kararını ittifakla askıya aldı. 

Welayet News  - Cezayir'in bu konuda, bazı Afrika ülkeleriyle birlikte yürüttüğü çabalar sonuç verdi ve başarılı oldu. İsrail'in gözlemci üyelikten çıkarılması konusu Afrika Birliği Zirvesi'nde ele alınacak konular listesinin başında yer aldı. 

Cezayir Haber Ajansı'nın verdiği bilgilere göre, konuyla ilgili olarak zirveye bir teklif sunmak üzere aralarında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un da bulunduğu yedi ülke başkanından oluşan bir komisyon oluşturuldu.  

Yapılan görüşmeler neticesinde işgal rejimi İsrail'in gözlemci üyeliğinin askıya alınması, nihai kararın ise gelecek zirveye bırakılması kararlaştırıldı. 

Verilen haberlere göre İsrail'in gözlemci üye kabul edilmesi Afrika ülkeleri arasında ihtilafa sebep oldu. Bazı üye ülkeler kesinlikle karşı çıkarken bazıları da destek verdi.

Bu arada İslami Direniş Hareketi (Hamas) Yurt Dışı Siyasi Daire Başkanı Sami Ebu Zuhri, İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci üyeliğinin tamamen üzerinin çizilmesine ve kesin bir şekilde dışarı atılmasına kadar çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Ebu Zuhri, Afrika Birliği'nin kararının açıklanmasından sonra yaptığı basın açıklamasında Afrika Birliği Konseyi'nin sergilediği tavrı takdir ettiğini ve bu tavrın Afrika'nın Filistin davası konusunda onurlu bir duruşunun göstergesi olduğunu ifade etti. 

Filistin Enformasyon Merkezi



Yeni yorum ekle