ABD'den, BAE ve Suudi Arabistan'a silah satışı

Ct, 05/02/2022 - 09:20

Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ürdün, BAE ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Batı Asya'daki müttefiklerine olası silah satışını doğruladığını duyurdu.

Welayet News  - Suudi savaş uçaklarının Yemen'deki sivilleri hedef almak için Amerikan silahlarını kullanması, insan hakları savunucuları için birçok eleştiri ve endişe yaratmıştı. Suudi Arabistan'a yeni ABD silahlarının satışı, ABD Başkanı Joe Biden'in Yemen'deki savaşı sona erdirme ve Suudilere saldırı silahlarının teslim edilmesini önleme sözünün açıkça ihlali anlamına geliyor.

IRNA'ya göre; Pentagon Cuma günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın Ürdün'e tahmini maliyeti 4,21 milyar dolar olan F-16 savaş uçakları ve ilgili ekipmanların satışını içerdiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ürdün'ün 12 adet F-16 savaş uçağı, radyo hedefleme ekipmanı ve güdümlü füze ekipmanı dahil ilgili mühimmat satın alma talebini onayladı. Lockheed Martin, savaş uçaklarını Ürdün'e teslim edecek.

ABD ayrıca Suudi Arabistan'a 23,7 milyon dolar değerindeki füze sistemini yükseltmek için ekipman ve cihazlar sağlayacak.

Pentagon, ekipmanı Suudi Todd füze sistemlerine bağlayacağını ve yükselteceğini söyledi. Bu arada ABD, BAE'ye 30 milyon dolar değerinde Hawk füze sistemi bileşenleri satmayı kabul etti.

BAE, yakın zamanda Yemen karasuları üzerinden bağlı milislerine silah ve askeri teçhizat aktararak saldırganlığını yoğunlaştırdı ve güdümlü füze teçhizatını onayladı.



Yeni yorum ekle