Oslo'nun Ardından Taliban: Küresel Kabule Yaklaşıyoruz

Cu, 04/02/2022 - 13:01

Taliban Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun Taliban hükümeti ilişki kurmak istediğini ve bunun resmileşme yolunda atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Welayet News  - Taliban'ın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Amir Han Muttaki, grubun ilkelerine dayanarak herhangi bir taviz verirken uluslararası toplum tarafından tanınma hedefine yaklaştığını söyledi.

France Press'e verdiği röportajda şunları söyledi: ‘’Tanınma bizim ve Afganistan halkının hakkıdır. Bu hakkımızı kullanmak için siyasi çaba sarf etmeye devam ediyoruz’’

Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, uluslararası camia tarafından tanınmaya yavaş yavaş yaklaştıklarını söyledi.

İktidarı Ağustos 2021'de ele geçiren Taliban, henüz hiçbir devlet tarafından resmi olarak tanınmıyor. Ancak Muttaki, uluslararası arenada yavaş yavaş kabul görmeye başladıklarını ifade ederek, "Tanınma sürecinde hedefe daha da yaklaştık. Bu bizim hakkımız, Afganların hakkı. Hakkımızı alana kadar siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

"Uluslararası toplum bizimle etkileşimde bulunmak istiyor"

Norveç, geçen ay Taliban'la yapılan görüşmelerin resmi tanıma amacı taşımadığının altını ısrarla çizmişti. Ancak Taliban bu konuda farklı düşünüyor. Muttaki, uluslararası toplumlu aktif şekilde ilişki kurduklarını ve bunun, tanınmanın açık bir göstergesi olduğunu savunarak, "Uluslararası toplum bizimle etkileşimde bulunmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Halihazırda birkaç ülkenin başkent Kabil'de büyükelçilik bulundurduğunu belirten Muttaki, yakında daha fazla temsilciliğin açılmasını beklediğini kaydetti:

"Bazı Avrupa ve Arap ülkelerinin de büyükelçiliklerinin açılmasını bekliyoruz."

Muttaki öte yandan insan hakları gibi konularda verecekleri tavizlerin, uluslararası baskının sonucu değil kendi istekleriyle olacağını söyledi:

"Ülkemizde yaptıklarımızı ne şartları yerine getirmek zorunda olduğumuz için ne de birilerinin baskısı altında yapıyoruz. Bunları, planımıza ve politikamıza göre gerçekleştiriyoruz."

Muttaki, ABD destekli eski hükümette görev yapan hiçbir çalışanın işten çıkarılmadığını öne sürerek "Önceki rejimde görev yapan kadın ya da erkek 500 bin çalışanının hiçbiri işten atılmadı. Herkes maaşını alıyor" dedi. Öte yandan AFP, ülkenin dört bir yanında binlerce kişinin işlerini kaybettiğini veya aylardır maaş alamadığını söylediğini yazdı.



Yeni yorum ekle