Biden ABD ile Sıkı İşbirliği Yapan Yeni IŞİD Liderinin Öldürüldüğünü İddia Etti

Cu, 04/02/2022 - 11:30

ABD özel birliklerinin Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesinde gerçekleştirdiği baskının ardından ABD Başkanı Joe Biden, hedef alınan IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Welayet News  - Pentagon bu sabah saatlerinde, misyonun "başarılı" olduğu ve ABD tarafında herhangi bir kayıp olmadığı konusunda bilgilendirme yaparken, öldürülen kişilerle ilgili ayrıntı vermemiş, detaylı bilginin paylaşılacağını söylemişti.

Beyaz Saray'dan paylaşılan mesajda, Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ulusal güvenlik ekibi üyelerinin, anti-terör operasyonu izlediği belirtildi.

Öte yandan Çarşamba gecesi ABD koalisyon güçlerinin İdlib'in kuzey banliyölerinde (Suriye'nin kuzeybatısında) bir operasyon başlattığını ve aralarında bir kadın ve birkaç çocuğun da bulunduğu en az on üç  kişiyi öldürdüğünü hatırlamakta fayda var.

Biden, IŞİD'in yeni liderinin Suriye'de öldürülmesinden bahsederken, Suriyeli kaynaklar dün gece ABD öncülüğündeki İdlib operasyonunda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu 13 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Rapora göre, operasyon üç saat sürdü ve sona ermesinin ardından koalisyon helikopterleri Türkiye topraklarına girdi.

Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürülmesi ve Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'nin halefi olarak açıklanmasından bu yana, ABD ve Irak güvenlik güçleri onun hakkında önemli bilgiler topladı.

Bu yayının raporuna göre, M060108-01 kod adıyla bilinen terörist aslında 2008'de ABD güçleri tarafından Irak'ta hapsedilen "Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi".

Raporda, ABD'li bir yetkilinin el-Kureyşi'nin tutuklandığı sırada ABD güçleriyle "iyi işbirliğine sahip örnek bir mahkum" olduğunu söylediği aktarıldı.

Raporda, Kureyşi'nin tutuklandığı günlerde kendisini Amerikalılara yararlı bir figür olarak sunmak için çok uğraştığı ve tutuklananların çoğunun kimliğinin belirlenmesinde Amerikalılarla işbirliği yaptığı vurgulanıyor.

2008'deki sorgulamaları sırasında, Amerikalılara, terörist figürlerin kimlikleri ve karargahları hakkında ayrıntılı bilgi verdi; bunlardan en önemlisi, Amerikalıların Irak'taki IŞİD teröristlerinin medya karargahını belirledikleri bilgilerdi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan alınan gizli bir belgeye dayanan rapor, el-Kureyş'in "Amerikalılara düzinelerce önemli ayrıntıyı sağlayan en etkili kişilerden biri" olduğunu belirtiyor.

Kureyşi, 2007-2008'de gözaltına alındı ​​ve düzinelerce sorgulama seansına katıldı. Hapishaneden nasıl serbest bırakıldığı ise halen gizemini koruyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle