Kiev görüşmesi | Erdoğan: Kırım dahil, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Per, 03/02/2022 - 20:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti başladı. Erdoğan, kendisini resmi törenle karşılayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile görüştü.

Welayet News  - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, tüm dünyada yakından izlenen Ukrayna ziyareti resmen başladı.Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky tarafından Kiev'de resmi törenle karşılandı.Erdoğan, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" dedi. Zelensky ise "Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşması imzaladı, bu tarihi bir olay" dİye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetlisi olarak, resmi temaslarda bulunmak üzere Kiev'e geldi. İki lider baş başa görüştü. Görüşme 3 saat 10 dakika sürdü. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

"Diplomatik ilişkilerimizin 30 yıl önce bugün kurulmuş olması ziyaretime ve toplantımıza tarihi bir boyut kazandırmıştır. Ziyaretimiz hassas bir döneme tekabül ediyor. Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.

 Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi vurguladım. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik."

'TARİHİ BİR OLAY'

Ukrayna lideri Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde yapılan görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşması imzaladı, bu tarihi bir olay" dedi. Ukrayna Başkanı Zelenski'nin ise açıklamaları şöyle;

"Tam 30 yıl önce Türkiye ve Ukrayna diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Bugün 30 yıldır devam eden işbirliğimizi çok önemli bir olayla taçlandırdık. Ülkelerimiz Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzaladılar, bu tarihi bir olay. Bu, iş dünyası için yeni pazarlar, istihdam, yeni gelirler, ülkelerimizin refah düzeylerinin artması demek. Bu anlaşma imzalanmadan önce bile ikili ticaretimiz geçtiğimiz yılda 7 milyar dolara erişerek yeni bir rekor kırıldı, yüzde 50'den fazla bir artış gösterdi. Bu da 10 milyar dolarlık hedefimizin mümkün olduğunu gösteriyor."

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR MESAJI

Serbest Ticaret Anlaşması da bu hedefe beklediğimizden hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır. Önümüzde duran meydan okumalar ve bunların giderilmesi için atılacak adımlar görüşmemizin temel konularıydı. Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze desteği ve Kırım'ın kurtarılması için gösterdiği destek nedeniyle sayın cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasında arabulucu olma inisiyatifi için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Bugün altyapı ve yatırım alanındaki etkileşimimiz aktif şekilde gelişiyor. Ukrayna ilgili konuları kabul ederek yabancı iş dünyası için elverişli şartlar oluşturmakta. Savunma sanayii ve havacılık sektörlerindeki işbirliğimizi bugün özellikle ele aldık. Buradaki amacımız somut projeleri hayata geçirmek, tecrübe ve teknoloji paylaşımı yapmak. Bugün imzaladığımız anlaşma BAYKAR makinelerinin Ukrayna'da kullanımını genişletecek.

ERDOĞAN KALABALIK BİR HEYETLE GİTTİ

Erdoğan'a Ukrayna ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor. 

ORTAK İHA ÜRETİMİ

Erdoğan'ın Kiev'e inişi öncesinde, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un ziyaret sırasında Türkiye yapımı insansız hava araçlarının üretileceği bir fabrika için anlaşma imzalanmasının planlandığını açıklaması dikkat çekti. Reznikov, "Türkiye'yle, insansız hava araçlarının üretimi için bir fabrika ile pilot eğitim merkezi konusunda bir anlaşma imzalamayı planlıyoruz" dedi.

VARILAN ANLAŞMALAR ŞÖYLE

  • Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Hükümeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti arasında gençlik politikası alanında iş birliği anlaşması
  • Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ukrayna Devlet Vergi Servisi arasında teknik işbirliği mutabakat muhtırası
  • Türk Standartları Enstitüsü ile Ukrayna Bilimsel Araştırma ve Standardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Sorunları Hakkında Eğitim Merkezi arasında mutabakat muhtırası
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu arasında 4 Aralık 2009 tarihinde Kiev’de imzalanan Kanun Uygulayıcı Birimlerin İşbirliği Anlaşması’nın tadil edilmesine yönelik protokol
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti arasında Yüksek Teknoloji ve Havacılık/Uzay Sanayii Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması
  • Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Gümrük Servisi arasında Ortak Gümrük Komitesi Tesis Edilmesine İlişkin Protokolü ve Yetkili Ekonomik Operatör Programlarının Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Eylem Planı


Yeni yorum ekle