Suudi-BAE Koalisyonu Kızıldeniz'i Askerileştirmeye Çalışıyor

Çar, 02/02/2022 - 12:48

Yemen Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı, bir BM yetkilisiyle yaptığı görüşmede işgalci koalisyonun Kızıldeniz'i askerileştirmek istediğini açıkladı.

Welayet News  - Yemen Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve el-Hudeyde yeniden yerleşim anlaşmasındaki Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti ekibinin başkanı Ali el-Muşki, Salı günü BM'nin el-Hudeyde'ye destek misyonu başkanı Michael Perry ile bir araya geldi.

Ali el Muşki şu ifadelerde bulundu: 'İşgalci koalisyonun üye devletleri Kızıldeniz'i askerileştirmek için çalışıyor ve manevraları bölgelerimizin suları yakınında devam ediyor. ABD-Suudi-BAE koalisyonu ve paralı askerleri, el-Hudeyde eyaletindeki durumu askeri olarak patlatmaya çalışıyor.'

Bu bağlamda geçtiğimiz ay Suudi medyası, Suudi donanması ile Fransa arasında Kızıldeniz'de savaşa hazırlık seviyesini yükseltmek amacıyla bir deniz tatbikatı yapıldığını açıkladı.

El-Muşki sözlerine şöyle devam etti: 'El-Hudeyde Anlaşması öncelikle insani  bir anlaşmadır ve uygulanması geciktirilmemelidir. Suudi koalisyonunun saldırıları ve sivillerin öldürülmesi durdurulmalıdır. İsveç anlaşmasının imzalanmasından bu yana bu koalisyonun hava saldırılarının sayısı 200'e ulaştı ve el-Hudeyde eyaletine günlük 10 İHA saldırısı düzenleniyor.

Esirler dosyası yeniden gündeme getirilmelidir. San'a, tüm mahkumların diğer taraftaki tüm mahkumlara karşı değişimine ilişkin anlaşmayı sonuçlandırmak için Birleşmiş Milletler'in pozisyonunu bekliyor.'

İsveç'in Stockholm şehri, 6 Aralık 2018'de BM Genel Sekreteri Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in başkanlığındaki Yemenli tarafların katılımıyla bir hafta boyunca dördüncü tur Yemen barış görüşmelerine ev sahipliği yaptı ve bu görüşmeler 13 Aralık'ta el-Hudeyde anlaşmasıyla sona erdi.

El-Hudeyde şehri ve limanındaki ateşkes 18 Kasım 2018'de yürürlüğe girdi, ancak Suudi koalisyonu her gün sürekli saldırılar düzenleyerek bu anlaşmayı ihlal ediyor, öyle ki, bu anlaşma başarısızlığın eşiğindedir.



Yeni yorum ekle