ABD'den IŞİD'e Yardım

Sa, 01/02/2022 - 16:04

Suriye’nin kuzeyindeki Haseke ilinde bulunan Sina Cezaevi’nden 750 yabancı IŞİD mensubunun ABD korumasında Suriye çölüne transfer edildiği bildirildi.

Welayet News  - Sputnik’in Arapça servisinde yer alan habere göre, Haseke’deki Sina Cezaevi’nden Irak, Libya, Tunus ve Fas gibi çeşitli Arap ülkelerinin yanı sıra Belçika ve Hollanda vatandaşı IŞİD’liler Suriye’nin doğusundaki Deyr ez-Zor çöllerine taşındı. Sputnik’e konuşan kaynaklar, Haseke’deki Sina Cezaevi çevresinin yanı sıra Geviran ve ez-Zuhur mahallelerinde yaşanan kaos ve çatışmalardan yararlanan ABD güçlerinin, 750 yabancı terör örgütü IŞİD üyesini taşıdığını belirtti.

Suriye çöllerine taşınan IŞİD’liler arasında örgütün ilk kademede yer alan liderlerinin de bulunduğu ifade edildi. Söz konusu cezaevinde çatışmaların başlamasının ilk saatlerinde ABD güçlerinin IŞİD’lilerin taşınmasını organize ettiği kaydedilirken, teröristlerin Suriye-Irak sınırındaki Ebukemal çöllerine ve Deyr ez-Zor kırsalındaki el-Bişri Dağı’nın doğusuna taşındığı bildirildi.

IŞİD’lilerin çöl bölgelerine geçişi sırasında ABD’nin başını çektiği Uluslararası Koalisyon’a ait keşif uçaklarının havadan izleme ve rehberlik uçuşu gerçekleştirdiği kaydedildi. Kaynaklar, cezaevinde çıkan çatışmalarda otobüslerle toplu taşıma yapıldığını bildirerek, Suriye Demokratik Güçleri’nin görevinin de, cezaevi ve çevresinde kaos yaratmak ve dikkatleri IŞİD’lileri taşıyan otobüslerden başka yöne çekmek olduğu ifade edildi.

SDG’den bilgi alan kaynaklar, bir grup IŞİD liderinin Uluslararası Koalisyon tarafından kendileri için kesin olarak belirlenen yerlere kaçmaları doğrultusunda bir boşluk açmak için hapishane çevresindeki 3 noktadan çekilme yaşandığını doğruladı. IŞİD’lilerin teslim olduğuna dair haberlerinin yayıldığı sırada Haseke civarındaki 2 noktada toplandıkları ve bu noktalardan keşif uçaklarının gözetiminde çöl bölgelerine aktarıldığı ifade edildi. Kaynaklar, kaçanlar arasında IŞİD'in en deneyimli savaşçılarının yer aldığını kaydederken, bununla IŞİD’in yeniden canlandırılması, bölgede kaosun artırılması, ABD’nin Suriye’de kalmasını gerekçelendirmesi ve ABD’nin sessizce Suriye petrolünü yağmalamaya devam etmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Kaynaklar, Deyr ez-Zor kırsalı ile Rakka arasında bulunan Suriye güçlerinin önümüzdeki süreçte koordineli saldırılara maruz kalmasına kesin gözüyle bakıyor. Geçtiğimiz 20 Ocak’ta DAİŞ tutukluları, binlerce teröristin barındığı Sinae Hapishanesi ve çevresindeki bazı mahalleleri ele geçirmişti. Otobüslerle kaçan IŞİD’lilerin ise konvoy halinde Habur Nehri üzerindeki el-Beyruti Köprüsü’nden geçtiği teyit edilmişti.

Kudüs Haber Ajansı

Tags: 


Yeni yorum ekle