Türkiye ve Katar, Kabil Havalimanı konusunda anlaştı

Ct, 22/01/2022 - 08:54

Türkiye ve Katar, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Welayet News  - Reuters haber ajansına konuşan Ankara’dan diplomatik kaynaklar, Türkiye ile Katar’ın Kabil Havalimanı’nda güvenliğin sağlanması için anlaştıklarını ve Taliban’dan süreç hakkında onay beklediklerini söyledi.

Kaynaklar, Ankara ile Doha’nın havaalanındaki güvenliğin sağlanması için anlaştıklarını fakat finansman gibi konularda görüşmelerin devam ettiğini söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, “Taliban’ın havalimanının dışında, alanı işletenlerin de içinde güvenlik sağlaması öngörülüyor. Süreç yapıcı bir şekilde ilerliyor” dedi.

Kaynaklar, Türk ve Katarlı yetkililerden oluşan heyetlerin bu hafta içinde Kabil’de görüştüklerini de sözlerine ekledi.

Katar devlet haber ajansı, Taliban hükümetinin, havalimanının işletilmesi ve yönetilmesi konusunda Katar ve Türkiye ile müzakereleri tamamlamak için önümüzdeki hafta Doha’ya geleceklerini duyurdu. Ajansın haberinde, Türkiye ve Katar heyetlerinin Kabil Havalimanı konusunda iki gün süren yoğun müzakereler yürüttüğü de kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi için Türkiye ve Katar’ın ismi öne çıkmıştı. Daha sonra Katar Havalimanı’nın işletilmesi yarışına Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de katılmıştı.

Sürecin yapıcı bir şekilde devam ettiğini belirten kaynaklar, konu hakkında Taliban ile müzakerelerin devam ettiğini ve Taliban’dan onay beklediklerini söyledi.

Daha önce, Taliban geçici hükümetinin Ulaştırma ve Havacılık Bakanlığı sözcüsü İmam el-Din Ahmedi, hükümetin Afganistan havaalanlarını yönetmek için Türkiye ve Katar ile anlaştığı yönündeki basında çıkan haberleri yalanlamıştı.



Yeni yorum ekle