İsrailli bir şarkıcı BAE ile alay etti; Keşke tüm Araplar BAE gibi olsa!

Pt, 17/01/2022 - 20:28

“Tünelin sonunda bir ışık görüyorum... Keşke bütün Araplar BAE gibi olsa, İsrail'i sevse ve denize atmasa...Milyoner Araplardan daha iyisi yok, onlar Filistin halkını unuttular...ve İsrail’in Nil’den Fırat’a kadar baki kalacağını söylediler...” Bu ifadeler İsrailli şarkıcı Noam Shuster’in BAE’li arkadaşlarına söylediği şarkıda geçen ifadelerdir.

Welayet News  - Bu şarkının metni, yoruma yer bırakmayacak kadar sarih ve açıktır. Şarkı, ilişkileri normalleştiren Arap devletlerinin, özellikle BAE'nin utanç verici düşüşünü açıkça gösteriyor, öyle ki, İsrailli tarafları karşısındaki aşağılanmalarına rağmen kolayca alay konusu edilip küçük düşürülüyorlar.

Bu şarkının, normalleştirici hükümetlere mesajını doğrudan iletmek ve çevirilerinde onları sansürden ve sonuç olarak onları aşağılama ve alaydan kurtulma olanağından mahrum bırakmak için Arapça olarak söylendiğini de belirtmek gerekir.

İsrailli şarkıcı Noam Shuster’in bu şarkıyla neyi hedeflendiği konusunda farklı yorumlar yapıyor. Bazıları onun İsrailli bir aktivist olarak hedefini, BAE'nin "İsrail" ile utanç verici bir şekilde ilişkileri normalleştirmesini eleştirmek olarak görürken, bazıları da onun tepeden aşağıya bakarak Arap normalistlerini, özellikle BAE'yi küçük düşürmeyi amaçladığını ve bunun temelde İsraillilerin tüm Araplara yönelik alaycı bakışından kaynaklandığını belirtiyorlar.

BAE, eski ve yeni tüm normalleşmelerin ötesinde Siyonist rejimle normalleştirerek, kendisini öyle sefil bir duruma soktu ki, şimdi "İsrail" tüm Arapların BAE gibi olmasını istiyor. Shuster’in şarkısında geçen de zaten budur: “İsrail hem Arapların mallarını elde etti hem Filistin meselesini onlara unutturdu”.

Son olarak, normalleştirici hükümetlere ve onların propagandacılarına soracağımız iki soru kalıyor:

1. Bu şarkıyı bir Arap şarkıcı, özellikle de Lübnanlı bir şarkıcı söyleseydi, tutumları ne olurdu? Acaba yine de dillerini yutup egemenliğini unuttular mıydı? Yoksa Suudi koalisyonunun Yemen'e yönelik anlamsız saldırısını durdurma gereğini vurgulayan Lübnanlı Bakan George Kardahi örneğinde olduğu gibi, küplere mi binerlerdi?

2. Normalleşmenin en tantanalı propagandacısı olan Dubai Polis Şefi Dahi Khalfan'ın bu İsrail şarkısı hakkındaki görüşü nedir? Eskiden büyük bir şevkle yayınladığı tweetler gibi ona da bir tweet ile cevap verecek mi? Veya İsrailli şarkıcının aşağılayıcı şarkısına misilleme olarak, BAE’li bir şarkıcının okuyacağı bir beste yazacak mı? Yoksa o da diğerleri gibi dilini mi yutacak?

Welayet News 



Yeni yorum ekle