Emir Abdullahiyan Suriye Krizinin Siyasi Olarak Çözülmesi Gerektiğini Vurguladı

Pt, 17/01/2022 - 13:14

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile yaptığı görüşmede, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini ve Amerikan güçlerinin bu ülkedeki yasadışı varlığının ve Siyonist rejimin saldırılarının Suriye'nin düzenini bozan bir faktör olduğunu vurguladı.

Welayet News  - Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere Tahran'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Pazar günü öğleden önce İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Emir Abdullahiyan, Suriye krizinin siyasi olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı

Emir Abdullahiyan bu görüşmede, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisine, Suriye'de ulusal diyalog ile barış ve istikrara katkılarından dolayı teşekkür etti ve İran İslam Cumhuriyeti'nin Suriye’de barış ve istikrarı tesis etme sürecinde başarılı olunması için samimi çabalarda bulunduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Suriye’deki gelişmelerin başlangıcından itibaren Suriye krizinin siyasi çözümüne ilişkin görüşlerini vurgulayan Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler'i Suriye'de siyasi çözüm arayışının bir parçası olarak nitelendirdi.

* Amerikan güçlerinin Suriye'deki yasadışı varlığı ve aynı zamanda Siyonist rejimin saldırıları Suriye'de siyasi çözüm sürecini bozan nedenlerdir

Emir Abdullahiyan, ABD güçlerinin Suriye'deki yasa dışı varlığının yanı sıra İsrail'in bu ülkeye yönelik saldırılarını da Suriye'deki siyasi çözüm sürecini bozan nedenler olduğunu belirtti ve uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler'in bu konulara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ayrıca şunları söyledi: ‘Mülteci meselesi ve Suriye'ye uygulanan yaptırımlar konusu dikkate alınmadan, bu ülkedeki kriz doğru bir yolda ilerletilemez.’

Hatırlatmak gerekir ki, İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yardımcısı Zehra İrşadi, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Güvenlik Konseyi, İsrail rejimini Suriye'nin Golan Tepeleri'ndeki işgaline son vermeye ve bu ülkeye yönelik saldırılarını derhal durdurmaya zorlamalıdır.’

* Suriye'de istikrarlı durum / Tarafların hiçbiri bu ülkede rejim değişikliğinden bahsetmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye'deki durumu istikrarlı olarak nitelendirerek, "Şu anda iki taraf da Suriye'de rejim değişikliğinden bahsetmiyor" dedi.

BM Genel Sekreteri Temsilcisi, Suriye'nin ulusal egemenliğinin, siyasi istikrarının ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

Emir Abdullahiyan, Suriye krizinin siyasi olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.

 

Geir O. Pedersen, dün İran Dışişleri Bakanı Danışmanı Ali Asker Hacı ile bir araya geldi. Ali Asker Hacı, BM Suriye Özel Temsilcisi ile yaptığı görüşmede, BM'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma, halka yardım sağlama, mültecileri geri gönderme ve yeniden yapılanmaya başlama çabalarını vurguladı.

Pedersen bu görüşmede, İran’ın Suriye krizinin siyasi olarak çözümünün güçlendirilmesine ve Suriye ulusal diyalogunun desteklenmesine yönelik Birleşmiş Milletler ile işbirliğini ve Astana süreci çerçevesindeki çabalarını övdü ve bu çabanın devam etmesini vurguladı.

Pedersen ve Emir Abdullahiyan, geçen yıl Ekim ayında New York'ta düzenlenen BM Genel Kurulu 76. Oturumunda Suriye'deki durumu değerlendirdi.

İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı bu görüşmede, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi'nin Suriye krizini sona erdirme çabalarına desteğini açıkladı ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler'i de Suriye krizinin tüm yönlerine dikkat etmeye çağırdı.

ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını eleştiren ve kınayan Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler'in Suriye halkına yönelik baskıcı yaptırımların kaldırılmasında daha aktif rol oynamasının beklendiğini belirtti.

Şunu belirtmek gerekir ki, varılan anlaşmalara göre Suriye konulu Astana süreci zirvesinin yeni yılın başında Tahran'da yapılması planlanıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle