BM: Yemen'in 3 milyar Dolardan Fazla Yardıma İhtiyacı Var

Cu, 14/01/2022 - 07:43

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, 16 milyon Yemenliye yardım etmek için 3,9 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Welayet News  - BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Vekili ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Ramesh Rajasingham, Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, “Tüm yardım yapanları bu yıl desteklerini sürdürmeye ve mümkünse artırmaya çağırıyorum” dedi.

Ramesh Rajasingham, Yemen'deki durumla ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen'deki 16 milyon kişiye yardım etmek için 3,9 milyar dolara ihtiyacımız var.

Son yıllarda mali yardım azaldı, geçen yılki kurtarma paketinin yalnızca yüzde 58'i finanse edildi ve BM Dünya Gıda Programı, Aralık ayında sekiz milyon insan için destek bütçelerini kestiğini açıkladı.

Yemen savaşı, Yemen'de açlığı, yerinden edilmeyi ve ekonomik çöküşü şiddetlendirdi ve insani yardım operasyonları için yeterli finansmanın olmaması krizleri artırdı.’

BM’nin bu yetkilisi ayrıca Yemen'deki çatışmalarda 358 sivilin öldüğünü açıkladı.

BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi geçtiğimiz günlerde şu açıklamalarda bulundu: ‘Bütçe açığının bir sonucu olarak, yardım kuruluşları bazı bölgelerde gıda, sağlık ve su dâhil olmak üzere yardım programlarını askıya almak ve azaltmak zorunda kaldı.

Dünya Programı geçtiğimiz günlerde finansman yetersizliği nedeniyle Yemen'e yapılan yardımı kesmek zorunda kaldığını duyurdu. Uluslararası bu kuruluş aynı zamanda, savaşın parçaladığı bu ülkede artan açlığa karşı uyardı.

Dünya Gıda Programı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Corinne Fleischer, şöyle diyor: ‘Dünya Gıda Programının Yemen'deki gıda stokları tehlikeli bir şekilde düşüyor. Yiyecek miktarını her azalttığımızda, biliyoruz ki gittikçe daha fazla aç ve gıda güvenliği olmayan insan, açlıktan ölen milyonların arasına katılacaktır.’

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, Yemen nüfusunun üçte ikisi (yaklaşık 20 milyon kişi) insani yardıma muhtaç ve bunların yüzde 80'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Suudi koalisyonu 26 Mart 2015’ten beri Yemen’in devrik başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirmek için en fakir Arap ülkesi Yemen’i ağır hava, kara ve deniz saldırılarıyla hedef alıyor.

BM uzmanları Yemen'i dünyanın en büyük insani krizine sahne olan bir ülke olarak tanımlıyor. Yemen nüfusunun %75'ini oluşturan 22 milyon insanın bir şekilde insani yardıma ve desteğe ihtiyacı var.

Tags: 


Yeni yorum ekle