Pakistan Türkiye'yle 1.5 Milyar Dolarlık Anlaşmasını İptal Etti

Per, 06/01/2022 - 16:16

Pakistan ordusu, Türkiye'yle 2018'de imzalanan ve 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışını öngören 1.5 milyar dolarlık anlaşmadan çekildiğini teyit etti.

Welayet News  - Türkiye'nin tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı olması öngörülen anlaşma, Ankara'nın bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması sonrası ABD'yle yaşadığı gerilime takıldı.

Açıklama, Pakistan ordusunun sözcüsü Tümgeneral Babar İftihar'dan geldi. Basın toplantısında gelen bir soru üzerine "Türkiye'yle anlaşmayı geçtik" diyerek anlaşmadan çekildiklerini teyit eden İftihar, Çin'den silahlı helikopter almak için müzakerelere başladıklarını açıkladı. Pakistan ordu sözcüsü, "Umuyoruz ki onlardan silahlı helikopter alacağız" dedi.

Pakistan'ın, 2018 yılında ASELSAN'la imzaladığı anlaşma uyarınca 30 adet çift motorlu T-129 ATAK helikopteri alması öngörüyordu. Ancak bu helikopterlerde İngiliz firması Rolls-Royce ile Amerikan firması Honeywell'in ortaklığındaki LHTEC şirketinin ürettiği motorların kullanılması nedeniyle anlaşma ABD'nin S-400 yaptırımlarına takıldı. Donald Trump yönetimi, LHTEC şirketine motorların Pakistan'a satılması için ihracat izni vermeyi reddetti.

Türkiye'nin Washington'ı bu konuda ikna etmeye çalıştığı yönünde haberler yayımlanmış, Aralık 2020'de Ankara'dan Capitol Counsel isimli lobicilik firmasıyla anlaşarak LHTEC motorlarına ihracat izni verilmesini sağlamaya çalıştığı iddia edilmişti. Pakistan bu süreçte, anlaşmanın teslimat süresinin uzatılmasını kabul etmişti. 2020'den bu yanaysa, Pakistan'ın Çin'de üretilen Z-10ME silahlı helikopterlerini almayı planladığı iddia edilmişti.

Duvar



Yeni yorum ekle