'ABD, İran'a Yönelik Yaptırımların Etkisizliğini Kabul Ediyor'

Ct, 01/01/2022 - 09:50

Viyana'da 27 aralık pazartesi günü başlayan müzakerelerin sekizinci turu, yeni yılın gelmesi ve Coburg otel hizmetlerinin kapatılması nedeniyle 30 aralık perşembe günü öğleden sonra geçici olarak askıya alındı.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, tüm yaptırım seçeneklerinin kullanıldığını kabul ederek İran'a yönelik yaptırımların verimsizliğini itiraf etti.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İran'a yönelik yaptırımların Washington için hiçbir sonuç elde etmeden sona erdiğini, zira bu yaptırımların sonuçta bir etkisinin ve de ABD için hiç bir yararının olmadığını söyledi.

New York dergisi, üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin birkaç gün önce İran'ın nükleer ve füze programı hakkında ayrıntılı bir raporda önemli cümleler kullandığını aktardı.

Söz konusu dergi, İran'ın Donald Trump'ın başkanlığı sırasındaki baskılar karşısında geri adım atmadığını aksine  füze ve nükleer programlarına hız verdiğini bildirdi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yaptırımlar gibi seçeneklerin bir sonucunun olmadığının herkes tarafından görüldüğünü belirterek, "Yaptırımlar açıkça hepimizin istediği sonuçları vermedi" dedi.

Dergi, ''Joe Biden'ın diplomasi dışındaki seçeneklerle pek ilgisi yok, çünkü askeri seçenek çekici bir seçenek değil veya uzun vadede etkili bir seçenek değil.'' diye yazdı.

New York internet sitesi, İslam Devrimi'nin zaferinden sonra İran'ın daha uzun menzilli, daha isabetli ve daha güçlü füzeler geliştirmeye odaklandığını belirterek, İran'ın füzeler alanındaki ilerlemesinin hem müttefiklerini hem de düşmanlarını etkilediğini yazdı.

ABD Merkez Komutanlığı (Centcom) komutanı General Kenneth McKenzie, İran füzelerinin nükleer programının ötesinde acil bir tehdit haline geldiğini söyleyerek, İran'ın füzelerinin doğruluğunu bir kez daha kabul etti, ‘İran füzeleri  artık  isabetle Ortadoğu'nun enginliğine ve derinliğine etkili bir şekilde müdahale edebilir’ dedi.

ABD, Mayıs 2009'da nükleer anlaşmadan tek taraflı ve yasadışı bir şekilde çekilip İran'a en sert yaptırımları uygulamaya koymuş ve Biden hükümeti, anlaşmaya dönüş sloganını tekrarlamasına rağmen, ülkesini nükleere döndürmek için henüz somut adımlar atmış değil.

Tahran'ın şimdi doğrulamak ve sözleşmenin ihlalini önlemek için yeniden garanti etmek istediği bir dizi şart sundu ve bu şartlardan asla taviz vermeyeceğini vurguladı.



Yeni yorum ekle