The Guardian: Kaşıkçı'yı öldürenler Riyad'da yüksek güvenlikli lüks villada yaşıyor

Per, 30/12/2021 - 18:28

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı İstanbul'da öldüren 'ölüm mangasının' en az 3 üyesinin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da devlet koruması altında yaşadıkları iddia edildi.

Welayet News  - İngiliz The Guardian gazetesinin Suudi istihbaratının üst düzey üyelerine bağlı bir kaynaktan edindiği bilgilerden aktardığına göre, Cemal Kaşıkçı'yı öldürmekten hüküm giyen Suudi ölüm mangasının en az üç üyesi, Riyad'da hükümet tarafından işletilen "yedi yıldızlı bir güvenlik kompleksinde" yaşıyor.

İki görgü tanığına dayandırılan habere göre, bu kişiler aile üyeleri tarafından sık sık ziyaret ediliyor, spor salonundan ve yerleşkedeki çalışma alanlarından faydalanabiliyor. 

Yerleşkede yaşayanlardan birinin, Kaşıkçı'nın bedenini İstanbul'daki konsoloslukta parçalara ayıran adli tıp uzmanı Salah al-Tubaigy olduğu ileri sürüldü.

Aralık 2019 yılında gizlilik içinde yürütülen ve uluslararası kamuoyunda "düzmece dava" olarak nitelenen süreçte Suudi Arabistan mahkemesince aklanan bu 3 kişinin bugüne kadar nerede oldukları bilinmiyordu.

Bu durumda Suudi Arabistan'ın "katillerin sert cezalar aldığı" yönündeki iddiaları boşa çıkmış oldu.

ANKARA-PARİS GERİLİMİ

Gazete ayrıca, Kaşıkçı cinayetinin zanlılarından biri olduğu şüphesiyle Fransa'da gözaltına alınan Halid Alotaibi'nin de Suudi Arabistan'ın baskısı nedeniyle serbest bırakıldığını iddia etti. Türkiye, Fransa'da yakalanan kişinin cinayetin gerçek zanlılarından biri olduğunu düşünyordu.

Gazeteye konuşan bir kaynak, Türk yetkililerin bu endişeyi Fransa'ya bildirdiğini, Fransız polisinin ilk gönderdiği bilgilerin Türkiye tarafından Interpol'e sağlanan verilerle uyuştuğunu söyledi.  

Gazete, CIA raporuna göre cinayetin perde arkasındaki isim olan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın suikasta dair yeni ayrıntıların ortaya çıkmasını istemediğini, Fransa'da yakalanan kişinin Türkiye'ye iade edilip yargılanması halinde de bu planın suya düşeceğini yazdı. Haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ay başında Cidde'ye giderek veliaht prensle görüştüğü, Kaşıkçı cinayetinden sonra Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ilk Batılı lider olduğu da hatırlattı. 



Yeni yorum ekle