ABD 'ticaret savaşı' hamlesini resmen duyurdu: Kanada, Meksika ve AB'ye ek gümrük vergisi uygulaması

Per, 31/05/2018 - 22:51

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika'ya karşı çelik ve alüminyum ithalatında yüksek gümrük vergilerinin bu geceyarısından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Welayet News - ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek gümrük tarifelerini, 1 Haziran’dan itibaren AB, Kanada ve Meksika’ya da uygulayacağı bildirildi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'ya karşı çelik ve alüminyum ithalatında yüksek gümrük vergilerinin bu geceyarısından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

ALMANYA: KABUL ETMİYORUZ

Alman yetkililer, tepki gösterdi.

Maas'ın Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında,  "Önce Amerika, tutumuna cevabımız yalnızca 'Birleşik Avrupa' olabilir. ABD’nin  AB’ye yönelik çelik ve alüminyum yönelik ilave gümrük vergisi uygulamaya koymasını anlayamıyoruz ve bunu kabul etmiyoruz. AB karşı tedbirlerle uygun  şekilde cevap vermeye hazırdır" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin tek taraflı eylemini hukuka aykırı bulduğunu belirten Maas,  ticaret savaşlarında kazananın olmayacağını vurgulayarak, açık ve çok taraflı  bir ticaret sistemi için ABD hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

AB'DEN MİSİLLEME

ABD'nin ek gümrük vergisi kararına tepki gösteren AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor" dedi. Juncker, "Bu karardan endişe duyuyorum. Bu açık ve basit bir şekilde korumacı politikadır." ifadelerini kullandı. 

İSVEÇ'TEN TEPKİ

İsveç Avrupa Birliği (AB) ve Ticaret Bakanı Ann Lind, "ABD'nin aldığı en kötü karar'' değerlendirmesinde bulundu. Lind, İsveç'in ABD'ye yılda 4 milyar dolar çelik ihracat ettiğini vurguladı.

Bakan Lind, resmi haber ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, İsveç'in iki ay boyunca ABD ile konuyu müzakere ettiğini söyleyerek, "ABD'ye yaptığımız çelik ve araç ihracatında indirime gitme sözü verdik ve bize ek vergi getirilmemesi için müzakereler yaptık. Fakat ABD bunu kabul etmedi" ifadesini kullandı.

ABD'nin aldığı kararın Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu hatırlatan Lind, ''Duruma göre AB ülkeleri de ABD'den ithal edilen çelik ve alüminyuma aynı oranda ek vergi koyabilir.'' şeklinde konuştu.

Bakan Lind, "Ayrıca ABD, Avrupa'dan satın alınan otomobillere de ek vergi koymak için çalışmalar başlattı. İsveç'in ABD'ye araç ihracatı da 20 milyar dolar. Eğer, yurt dışından gelen araçlara da gümrük vergisi konursa İsveç için felaket olur.'' değerlendirmesinde bulundu. 

 



Yeni yorum ekle