Suriyeli Bir Askeri Kaynak: Türkiye ile Müzakereler Yürütüyoruz

Cu, 17/12/2021 - 16:01

Suriyeli bir askeri yetkili, Türkiye ile Fırat'ın doğusundaki bölge konusunda görüşmelerin yapıldığını ve ilerleme kaydedildiğini duyurdu.

Welayet News  - Türkiye ile Suriye müzakere heyetinin başı Binbaşı Haydar Cevad, Sputnik'e yaptığı açıklamada, görüşmelerin odak noktasının Fırat'ın doğusundaki meseleler olduğunu ve iki tarafın Türk askeri varlığını, SDG’nın elindeki bölgeleri ve ABD liderliğindeki uluslararası bir IŞİD karşıtı koalisyonun varlığını tartıştığını söyledi.

Yetkili görüşmelerin bir diğer odak noktası olarak Türkiye ile Suriye arasında imzalanan (20 Ekim 1998'de imzalanan) Adana Anlaşması'nın uygulanmasına atıfta bulundu ve ilerleme kaydedildiğini ve iki ülke arasındaki krizin çözülmesini umduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Eylül ayında NTV'ye verdiği röportajda, Suriye ile özel ve istihbarat teşkilatları düzeyinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Kısa bir süre sonra, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad Ankara ile herhangi bir görüşmeyi yalanladı.

Suriye, Adana anlaşmasının Türkiye ile olan krizi çözmek için iyi bir platform olabileceğini defalarca dile getirdi, ancak Türkiye Suriye topraklarını işgal etmeye devam ederek anlaşmayı defalarca ihlal etti. Erdoğan 25 Şubat 2017'de Türkiye'nin Suriye'deki varlığının Adana anlaşmasına göre yasal olduğunu iddia etmişti.

Türkiye ile Suriye arasında 20 Ekim 1998'de İran ve Mısır gözetiminde imzalanan anlaşmaya göre, iki ülke terör gruplarının birbirlerinin topraklarına girmesini engelleme sözü verdi ve Türk ordusunun terör gruplarını bastırmak için Suriye topraklarına ancak beş kilometre derinliğe kadar girmesine izin verildi.

Ancak Türkiye, son yıllarda Suriye topraklarında SDG militanlarıyla savaşma bahanesiyle kuzey ve kuzeydoğu Suriye'de geniş alanlarda Suriye yönetiminin işgal olarak nitelendirdiği üç büyük çaplı operasyon gerçekleştirdi ve Beşar Esad Türkiye’nin Suriye’deki varlığının yasadışı olduğunu ve savaş suçu olarak gördüklerini söyledi.

 



Yeni yorum ekle