İran Müzakere Ekibinden ABD’ye Tepki

Sa, 14/12/2021 - 18:12

Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan İran heyeti, ABD'nin Viyana'daki görüşmelerin arifesinde yeni yaptırımlar uygulama kararına itiraz etti.

Welayet News  - Tasnim muhabirinin elde ettiği bilgiye göre, Viyana’da bulunan İran heyeti ve diğer bazı delegasyonlar, ABD'nin Viyana'daki görüşmelerin arifesinde yeni yaptırımlar uygulama kararına itiraz etti.

Viyana görüşmeleri ile eş zamanlı olarak Washington tarafından uygulanan yaptırımlarla ilgili bir liste hazırlayan İran müzakere ekibi, Washington yönetiminin İran halkına yönelik azami baskı uygularken nükleer anlaşmaya geri dönemk istediğini ileri sürdüğünü bildirdi.

İran tarafı, ABD'nin bu tür davranışının devam etmesinin ters sonuç vereceğini ve müzakere sürecini karmaşık bir hale getirebileceğini vurguladı.

Viyana Görüşmeleri Sürüyor

İran ve 4+1 ülkeleri olarak bilinen İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin dün 9 Aralık’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da yeniden bir araya geldi.

İran heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, Viyana müzakereleri hakkında yaptığı son açıklamada, “Viyana müzakereleri iyi yönde ilerliyor. İhtilaflı sorunlar olsa da her iki taraf bunları çözmek için gerekli ciddiyeti göstermeye çalışıyor. Taraflar ortak konuları belirleyerek müzakerelerin çerçevesini netleştirme iradesini gösteriyor.” dedi.

Viyana’da 29 Kasım’da başlayan nükleer müzakerelerde, İran heyetinin yaptırımların kaldırılması ve nükleer faaliyetlerle ilgili 2 taslak metin sunmasının ardından taraflar başkentlere dönerek istişare talebinde bulunmuştu

"Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)" olarak adlandırılan İran Nükleer Anlaşması'nın tam olarak uygulanması ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı Viyana'daki görüşmelerde 6’ncı tur oturumu 20 Haziran'da sona ermişti.

ABD Eski Başkanı Donald Trump, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekildikten sonra Tahran'a yönelik yaptırımları geri getirerek "azami baskı" politikasına başvurmuştu.



Yeni yorum ekle