ABD'li Yetkili: Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Savaşta Silahlarımıza İhtiyacı Var!

Cu, 10/12/2021 - 12:43

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk, ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışını savundu ve Riyad'ın kendisini savunmak için onlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanlığı 5 Kasım'da Suudi Arabistan'ın 650 milyon dolar değerinde havadan havaya füze ve ilgili teçhizat satın alma talebini onayladı. ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre'ye yazdığı bir mektupta, teçhizat satışının, "ABD dış politikasını ve ulusal güvenliği güçlendireceğini" yazdı.

ABD'nin bu hareketi, muhalefetle karşılaştı ve iki Kongre üyesi 3 Aralık'ta Guardian'a Suudi destekli savaş uçaklarının büyük ölçekli bombalamalarla Yemen'i hedef aldığını kabul eden ve sürece son verilmesi çağrısında bulunan bir yazı yazdı.

Brett McGurk, Körfez Ülkeleri düşünce kuruluşunun Perşembe günü Washington'da düzenlediği bir toplantıda: "Suudilerin [bu silahlara] ihtiyacı var çünkü Husiler, İran'ın desteğiyle Yemen'den Suudi Arabistan'a düzinelerce insansız hava aracı ve füze ateşliyor." dedi.

Suudi Arabistan liderliğindeki saldırgan koalisyon, devrik Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirmek için Mart 2015'ten bu yana hava, kara ve deniz saldırılarıyla yoksul Yemen ülkesini hedef alıyor.

Bu saldırılar, Yemen'in altyapısının tahrip olmasına ve bu fakir Arap ülkesinde yoksulluğun, işsizliğin ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oldu. Saldırıların başlamasından bu yana on binlerce Yemenli sivil öldü ve yaralandı.

BM uzmanları Yemen'i dünyanın en büyük insani krizinin yer aldığı bir ülke olarak tanımlıyor. Yemen nüfusunun %75'inden fazlası şu anda bir tür insani yardıma ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunlardan milyonlarcası bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmiyor.

 



Yeni yorum ekle