Ürdün'de İşgal Rejimiyle Yapılan Anlaşma Protesto Edildi

Cu, 10/12/2021 - 12:39

Ürdün’de işgal rejimi ‘İsrail’leyapılan anlaşmaya yönelik protestolar her geçen gün artıyor.

Welayet News  - Ürdün 1994 yılında Arabe Vadisi anlaşmasını siyonist rejim ile imzaladı.  Buna dayalı olarak Ürdün işgalle ile diplomatik alakalar ve ilişkiler kuran ilk Arap ülkelerinden biri oldu. Siyonist rejimin Ürdün başkenti Amman’da büyükelçiliği bile bulunmaktadır.  Ürdün halkının anlaşmanın feshedilmesini istediği sırada bu ülkenin hükümeti siyonist rejimle ilişkilerini güçlendirme niyetinde.

Ürdün hükümeti Eylül 2016’da işgalden doğalgaz ithal etmek üzere 10 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.  İşgalden doğalgaz ithalatı anlaşmasının imzalanması  öyle bir durumda gerçekleşti ki Ürdün; Mısır, Irak ve Cezayir gibi ülkelerden doğalgaz ithal etme imkanına sahipti ve hatta 2018 yılında da deneme olarak Mısır’dan doğalgaz ithal etmişti.

Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin devamında Ürdün ve işgal rejimi 22 Kasım’da Dubai EXPO 2020 marjında Ürdün’ün işgal rejimine güneş enerjisi sağlayacağı anlaşmayı imzaladılar.  Buna karşılık işgalin de Ürdün’e tatlı su temin etmesi kararlaştırıldı

Burada önemli olan husus bu anlaşmanın John Kerry’nin huzurunda imzalanmasıdır.  Görünen o ki  Amerika hükümetinin  anlaşmalarda rolü var. Nitekim geçen yıl da BAE ve Bahreyn ile işgal rejimi ‘İsrail’ arasında varılan Abraham anlaşmasında da Amerika dönem hükümeti temel rol oynadı.

Bir diğer yandan,  BAE’nin Amman ile Telaviv arasında varılan anlaşmada rolü olduğunu gösteren kimi raporlar bulunmaktadır. Arap ülkelerinin siyonist rejimle ilişkilerinin normalleşmesinin yeni turunun öncüsü olan BAE, bu rejim ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerin sayısını arttırmak istiyor. BAE bir şekilde işgal rejimi ile ilişkilerini kuran ve iyileştiren Arap ülkelerin sayısını arttırarak kendini rahatlatmak ve üzerindeki baskıları azaltmak istiyor.

Bu bağlamda, Ürdünlü muhalif isimlerden Lays Şubeylat Ürdün ile işgal rejimi arasındaki doğalgaz anlaşmasını eleştirerek  bu anlaşmayı kara leke olarak değerlendirdi.  Bu uzman Ürdün ile işgal arasındaki enerji ve su takasının Amerika denetiminde ve BAE’nin mali desteği ile gerçekleştiğini bunun da Vadi Arabe uzlaşmasının sonucu olduğunu ve yasa dışı ilişkilerin yasa dışı sonuçlar doğuracağını belirtmiştir.

 

Ürdün halkı işgal rejimi ile anlaşmalara karşı çıkıyor. Bu doğrultuda Ürdün halkı ve kimi aktivistler geçen günlerde parlamento binası önüne toplanarak su ve elektrik takası anlaşmasını protesto ettiler. Katılımcılar bu protesto gösterisinde sloganlar atarak, Vadi Arabe dahil  su ve elektrik takası anlaşması dahil işgal rejimiyle yapılan tüm anlaşmaların feshedilmesini istediler.  Ürdün halkına ilaveten,  Ürdün parlamento temsilcilerinin birçoğu da geçen günlerde su ve enerji takası anlaşmasını imzalayan sorumluların parlamentoya gelmesine itiraz olarak meclisi terk ettiler.

Görünen o ki Ürdün hükümetinin işgal rejimiyle ekonomik ilişkilerini güçlendirme girişimi Ürdün halkı ile hükümet arasını daha da açacak.  Bu durum ise hükümet karşıtı gösterilere yol açabilir.



Yeni yorum ekle