Yemen'e yönelik Saldırıda Amerika’nın Rolü

Cu, 10/12/2021 - 06:42

Yemen hava savunması, Ma'rib eyaletindeki El-Vadi şehrinin hava sahasını ihlal ettiği sırada Suudi Hava Kuvvetleri'ne ait Çin yapımı bir savaş uçağını (CH4) karadan havaya füze atışıyla düşürdü. Bu operasyon henüz açıklanmadı.

Welayet NewsBiri Çin, diğerinin ABD yapı olan iki casus savaş uçağının 24 saat içinde düşürülmesi, Yemen silahlı kuvvetlerinin hızla gelişen ve artan kabiliyetlerini gösteriyor.

Yemen Halk Kuvvetleri ve Komiteleri, son yedi yılda balistik füze ve İHA savunma ekipmanlarını geliştirdi ve Suudi-Amerikan savaş denklemini alt üst ederek Yemen'in bağımsızlığını ve egemenliğini saldırganlara karşı benzersiz bir güçle savunmayı başardı.

Yemen Ulusal Meclisi başkanı Muhammed Abdusselam dün paylaştığı bir tweette, bu benzersiz güce atıfta bulunarak, düşmanları savaşı durdurmak ve yaptırımları kaldırmaktan başka seçeneklerinin olmadığı konusunda uyardı.

Suudi Arabistan'ın son yedi yılda Yemen'i işgalinin tarihine ve aşamalarına kısaca bir baktığımızda, Suudi Arabistan ve saldırgan koalisyonunun Yemen'i işgal etmeyi başaramayacağını ve hayallerini gerçekleştiremeyeceğini anlıyoruz. Müttefikleri –bu ülkeyi Yemen’e karşı bu acımasız savaşa sürükleyen - Amerika da başarısız olacaktır. 

Süreci biraz dikkatle izleyen de aynı sonuca varıyor. Uluslararası Kriz Grubu'nun da Haziran ayında Suudi Arabistan'ın diğer ülkelerdeki müdahalesinin başarısız kaldığını ve bunun nedenin de Riyad'ın Yemen savaşının girdabında boğulması olduğunu belirttiğini söylemekte fayda vardır.

Uluslararası Kriz Grubu'nun geçici başkanı Richard Otwood, bir makalesinde, Suudi Arabistan'ın Yemen'i işgal etmede başarılı olamayacağını ve Suudi yetkililerin hüsrana uğramış bir halde Yemen'den onurlu bir çıkış yolu bulma arayışında olacağını söyledi.

Otwood'un açıklamalarının ana noktası şu: Al-i Suud'un Cemal Kaşıkçı'nın suikastı da dahil olmak üzere önceki suçlarının yanında Yemen'de savaşın devam etmesi, Amerikalıları Suudi Arabistan'a karşı kızdırdı. Çünkü Suudilerin Yemen'i işgaline verdiği destek nedeniyle ülkelerinin prestijinin zedelendiğine inanıyorlar.

ABD hükümeti, Suudi Arabistan'ı Yemen bataklığına daha da sokmaktan çekinmiyor. Geçen ay Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Patriot sistemini Suudi Arabistan'a 650 milyar dolara satmayı kabul etmesi bu iddianın delidir. Riyad da 280 füze ve 596 fırlatma rampası satın alınmasını talep etti. Wall Street Journal, ABD'nin füzeleri doğrudan sattığını ortaya çıkardı.

ABD'li yetkililer gazeteye Suudi hükümetinin füzeleri elde etmek için Katar ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere Fars Körfezi'ndeki müttefiklerle istişare ettiğini söyledi. Bu bağlamda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, 2017 yılında Katar ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkilerde yaşanan krizden bu yana ilk kez Doha'ya gitti.

Olaylarla ilgili bir araştırma gösteriyor ki ABD, Suudi Arabistan'ı Yemen'le olan beyhude savaşı sona erdirmeye ikna etmek yerine, Suudi Arabistan'a silah ve Patriot füze sistemi satarak görünüşte de olsa Yemen savaşının yükünden kurtulmaya çalışıyor.

Yemen'deki gelişmelerin gidişatı, bu ülkenin siyasi bağımsızlığını ve dış müdahalelerden kurtulmasını güvence altına alma ve güçlendirme yönünde ilerliyor ve bu gerçek ABD'nin, İsrail’in ve Arap kukla rejimlerinin hoşuna gitmiyor.

2 Mart 2015'te, Yemen'in işgalinin başlamasından 24 gün önce, ABD işgal için son siyasi düzenlemeleri yaptı. Bu ülke, paralı amelesi Abdurabbu Mansur Hadi aracılığıyla Yemen'in başkentini Sana'dan Aden'e taşıdı ve tüm büyükelçilikleri de bu şehre götürdü. Aynı gün ABD'nin Aden Büyükelçisi Matthew Toller, Mansur Hadi ile bir araya geldi.

ABD, Fars Körfezi bölgesindeki müttefiklerini kullanarak, Yemen ayaklanmasını bastırmak ve paralı askerlerini yeniden iktidara getirmek için 26 Mart 2015'te Yemen'e yönelik saldırganlığına başladı. Suudi Arabistan'ın ABD büyükelçisi Adil El-Cubeyr, Yemen'e yönelik saldırıyı Washington'daki Suudi büyükelçiliği içinden duyurdu. Washington'dan bu saldırganlık haberinin gelmiş olması, bu saldırganlığın aslında hala devam eden bir Amerikan saldırganlığı olduğunu gösteriyor.

Alalam.ir / Seyyid Ebu İman  

Çev.: Mehmet Gönül  / Welayet News 



Yeni yorum ekle