Irak Hükümetinin Kurulması Konusundaki Üç Senaryo ve Fetih Koalisyonunun Görüşü

Sa, 07/12/2021 - 14:34

Irak Kanun Devleti Koalisyonu liderlerinden biri, yeni Irak hükümetinin kurulması konusundaki üç senaryodan bahsederek, Fetih koalisyonunun Irak federal mahkemesinin görüşünü beklediğini söyledi.

Welayet News  - Şii siyasi gruplardan oluşan Koordinasyon Çerçevesine yakın bir kaynak, yeni Irak hükümetinin kurulmasına ilişkin senaryoları açıkladı.

Şii siyasi grupları koordinasyon çerçevesindeki partilerden biri olan Kanun Devleti Koalisyonu liderlerinden Muhammed el-Sayhud bu konuda şunları söyledi: ‘Yeni bir Irak hükümetinin kurulması için birkaç senaryo var; ilk senaryo, Sadr Partisinin Kürt ve Sünni siyasi gruplarla ittifakı ve büyük bir hizbin oluşturulmasıdır. Bu senaryo hayal bile edilemez çünkü Sünni ve Kürt gruplar Şii Partisiyle ayrı bir ittifak kurmayacaklarını resmen açıkladılar.

İkinci senaryo; Şii koordinasyonu çerçevesi ile Sünni ve Kürt siyasi grupların koalisyonudur ve bu da zordur.

Üçüncü senaryo; Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi Grubu'nun, siyasi grupların çoğunluğunun katılımıyla koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaşmadır. Bu seçenek daha olası ve siyasi çıkmazdan bir çıkış yolu sayılabilir.’

Fetih Koalisyonunun görüşü nedir?

Öte yandan Irak Fetih Koalisyonu liderlerinden Aziz el-Mayahi, bu koalisyonun gelecekteki hükümetin oluşumu ve planına ilişkin tutumunu açıkladı.

Aziz el-Mayahi şu ifadelerde bulundu: ‘Fetih koalisyonu, federal mahkemenin seçim sonuçlarına yönelik şikâyetler konusundaki tutumunu açıklamasını bekliyor.

Ancak hükümetin oluşumu ve planıyla ilgili olarak Fetih koalisyonunun bu konuda herhangi bir istişareye girmeyeceğini söylemeliyiz. Çünkü Fetih Koalisyonu, seçim sonuçlarının manipüle edildiğinden kesinlikle emindir. Halen haklarının iade edilmesini ve Irak Federal Mahkemesi'nin kararını beklemektedir.’

Tags: 


Yeni yorum ekle