Riyad, BM İnsan Hakları Soruşturmalarını Engellemek İçin Baskı Yapıyor

Per, 02/12/2021 - 16:29

Guardian gazetesi, Suudi Arabistan'ın BM yetkililerine Yemen'deki insan hakları soruşturmalarını askıya almaları için baskı yaptığını bildirdi.

Welayet News  - Gazetenin bildirdiğine göre Riyad, BM'nin Yemen'deki insan hakları ihlallerine yönelik soruşturmasını "teşvik ve tehditler" yoluyla durdurmaya çalışıyor.

Guardian'a göre, bazı diplomatlar, politikacılar ve aktivistler Suudilerin bu adımını "gizli bir baskı kampanyası" olarak nitelendirdiler ve bu adımların soruşturmaları durdurmak için yetkilileri etkilemeye çalışmak için kullandığını ifade ettiler.

Daha önce, Riyad'ın bir BM soruşturmalarını durdurma çabaları o kadar başarılıydı ki, geçen Ekim ayında BM İnsan Hakları Konseyi, Suudi Arabistan'ın savaş suçlarına ilişkin bağımsız bir soruşturmanın uzatılmasını reddetmişti.

Guardian'ın aktardığına göre, Suudi Arabistan'ın örtülü baskısının bir örneği, daha önce nüfus bakımından en büyük İslam ülkesi olan Endonezya'yı tehdit etmeleriydi. Suudi Arabistan, yetkililerin Ekim planına karşı oy kullanmaması halinde Endonezyalıların Mekke'ye girmesine engel olmakla tehdit etmişti.

Gazetenin bildirdiğine göre, Afrika ülkesi Togo da seçim günü Riyad'da yeni bir büyükelçilik açacağını ve terörle mücadele önlemlerini desteklemek için Suudi Arabistan'dan mali destek alacağını duyurdu.

Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler gıda yardımı ve dünyanın en büyük gıda güvenliği ve açlık örgütü, Ekim ayı sonlarında Yemenlilerin ciddi şekilde yetersiz beslendiğini ve ağaç yaprakları yemeye başladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluş twitter hesabından yaptığı açıklamada, savaş ve ekonominin çökmesi nedeniyle oluşan Yemen'deki krizin hafiflediğine dair bir işaretin olmadığını ve bunun ülkede açlığın katlanarak artmasına neden olduğunu söyledi.

UNICEF sözcüsü James Alder, Dünya Gıda Programı'ndan önce Cenevre'de Birleşmiş Milletler'e sunduğu bir raporda şöyle dedi: "Yemen çatışması yeni ve utanç verici bir düzeye ulaştı. Şu anda Mart 2015'ten bu yana öldürülen veya yaralanan 10.000 çocuk var, bu da günde dört çocuğa eşdeğer. Ayrıca, çocukların öldürülmesi veya sakat kalmasıyla sonuçlanan birçok operasyon kayıt altına alınmadı."



Yeni yorum ekle