TRT’den İran’ın üç adası hakkında kışkırtıcı iddia!

Çar, 01/12/2021 - 10:11

TRT Arapça sitesi, İran askeri güçlerinin Bumusa, Büyük Tonb ve Küçük Tonb Adalarına girişleri yıldönümünde bu adaların BAE’ne ait olduğunu iddia etti.

Welayet News  - TRT Arapça’nın sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Bumusa, Büyük Tonb ve Küçük Tonb adaları hakkındaki iddiasına dayanarak, BAE’ne ait olan bu adaların İran tarafından 50 yıl önce kontrol altına alındığını iddia etti.
Haberin başlığında “Bumusa ve Küçük Tonb ve Büyük Tonb… İran’ın 50 yıl önce ele geçirdiği Emirliklere ait adalar” yazıldı.
TRT ayrıca raporunda defalarca sahte “arap körfezi” adını kullanarak, İngilizlerin Fars Körfezi’nden çıkışları ardından bölgede hiçbir büyük askeri güç olmadığı için İran’ın bu fırsatı kullandığı ve 3 adayı kontrol altına aldığını iddia etti.
Dikkat edilmesi gereken konu ise, Türkiye haber sitesinin, BAE’nin kuruluşundan 2 gün önce İranlı güçlerinin 3 adaya girdiğini itiraf etmesidir. Yani esasen o dönemde BAE adında her hangi bir ülkenin var olmadığını itiraf etmiş oluyor.
TRT ayrıca İran’ın şimdiye kadar Emirliklerin isteklerine ve uluslararası arabuluculuk çalışmalara aldırmamasını da iddia etti. Fakat İranlı yetkililer şimdiye kadar BAE tarafıyla var olan yanlış anlaşılmaları diyalog ile çözüme kavuşturmak için hazır olduğunu ilan etmiştir; fakat hiçbir ülke kendi toprakları hakkında başka her hangi bir ülke ile müzakere etmez ve İran’ın söz konusu 3 ada  konusundaki hakimiyeti ise su götürmez bir gerçektir.
TRT’nin haberi, Türkiye ve BAE ilişkilerinin son aylarda yılların ardından iyileşmeye başladığı ve Muhammed bin Zayid’in 24 Kasım tarihinde Türkiye ziyaretinde Erdoğan ile görüştüğü bir ortamda yayınlandı. Türkiye cumhurbaşkanı da şubat ayında BAE’ni ziyaret edeceğini duyurdu.

Tags: 


Yeni yorum ekle