Almanya'da üç parti hükümet için anlaştı

Per, 25/11/2021 - 06:44

Almanya'da SPD, Yeşiller ve FDP liderleri, yeni koalisyon hükümetini kurma planlarını açıkladı. SPD'li maliye bakanı Olaf Scholz ülkenin yeni başbakanı olacak.

Welayet News  - Almanya'da SPD, Yeşiller ve FPD arasında süre koalisyon görüşmeleri tamamlandı. Aralarında bakanlık paylaşımı da yapan partiler, 8 Aralık'ta Olaf Scholz'u, Angela Merkel'den sonra ülkenin yeni başbakanı olarak seçecek. Dışişleri bakanlığı koltuğuna Yeşiller'in başbakan adayı Annelena Baerbock'un oturmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Böylece Almanya tarihinde ilk kez bir kadın siyasetçi dışişleri bakanı olacak.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve neoliberal Hür Demokrat Parti (FDP) arasında başlayan “trafik lambası” koalisyonu kurma görüşmeleri tamamlandı. Partiler tarafından üzerinde anlaşmaya varılan Hükümet Protokolünde bakanlık paylaşımı da yapıldı. Buna göre SPD başbakanlığın yanı sıra  yedi bakanlık alırken, Yeşiller beş, FDP de dört bakanlık aldı. Bakanların kimler olacağı ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Olaf Scholz'un başbakanlığını yapacağı SPD-Yeşiller-FPD koalisyon hükümetinin yapacaklarının başında saat başı yasal asgari ücreti 12 avroya çıkarmak olacak. Saat başı asgari ücret halen 9,60 avro. SPD'nin seçim kampanyasında asgari ücretin arttırılması başlıca vaatlerden biri olmuştu.

Olaf Scholz seçim kampanyası sırasında asgari ücretin artırılması durumunda 10 milyona yakın çalışanın bundan yararlanacağını söylemişti. Ancak, son aylarda artan enflasyon ve hayat pahalılığıyla birlikte asgari ücret artışının bir işe yaramayacağı belirtiliyor. Sendikalar şimdiden 12 avronun yetersiz olacağını ifade etmeye başladı.

SEÇME YAŞI 16'YA DÜŞÜYOR

Her üç partinin de seçme yaşını 18'den 16'ya düşürme konusundaki vaadi seçim protokolünde yer aldı. Buna göre bir sonraki seçimlerde daha fazla genç sandık başına gidecek. Genel seçimlerde gençler en fazla FDP ve Yeşiller'e oy vermişti.

Yine seçimler öncesinde özellikle Yeşiller ve SPD'nin gündeminde olan iklim konusunda da bazı adımların atılacağı belirtiliyor. Bu temelde “Ekonomi ve İklim Bakanlığı” kuruldu. Başlıca hedef ise çevre dostu enerji kaynaklarının arttırılması.

Yine ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan fahiş kiralara karşı yılda 400 bin konutun yapılacağı, bunların dörtte birinin sosyal konut olacağı protokolde yer aldı. Bu takamın tamanın yerine getirilmesi durumunda bile fahiş kira sorunun çözülmeyeceği tahmin ediliyor.

Emeklilik yaşı yükseltilmeyecek. Korona ile mücadele için ise özel bir yönetim kurumu oluşturulacak. Üç parti pandemiyle mücadeleyi yeni hükümetin başlıca görevi olarak ilan etti. Pandemiyle mücadelede önemli görevi olan sağlık bakanlığı koltuğuna bu kez bir SPD'li siyasetçi oturacak. SPD sağlık politikası uzmanı Prof. Karl Lauterbach ismi geçen en güçlü aday.

Çocuk yoksulluğuna karşı da bazı adımların atılacağı vaat edildi. Ancak somut bir çerçeve çizilmedi.

FDP ÖNEMLİ BAKANLIKLARI ALDI

Spiegel Online'de yer alan haberde partiler bakanlık paylaşımlı konusunda da anlaşmaya vardı. Buna göre başbakanlığın yanı sıra başbakanlık dairesi, içişleri, savunma, Konut ve imar, çalışma ve sosyal, sağlık ve ekonomi işbirliği bakanlıklarını alacak. Yeşiller partisi ise dışişleri, ekonomi ve iklim, aile, tarım ve çevre bakanlıkları alacak. Dışişleri bakanlığı için Yeşiller'in başbakan adayı Annelena Baerbock, ekonomi ve iklim bakanlığı için Yeşiller eşbaşkanı Robert Harbeck'in adı geçiyor. Harbeck aynı zamanda başbakan yardımcılığı görevini de üstlenecek.

Koalisyonun en küçük ortağı FDP ise güçlü bakanlıklar aldı. Başından itibaren maliye bakanlığını talep eden neoliberal FDP istediğini aldı. Bakanlık koltuğuna ise FDP Genel Başkanı Christian Lindner'in oturmasına kesin gözüyle bakılıyor. FDP ayrıca adalet, ulaştırma ve eğitim-bilim bakanlıklarını aldı. Almanya'da ulaşımın bel kemiği sayılan Deutsche Bahn'ın parçalanarak özelleştirilmesi bir süre önce Yeşiller ve FDP tarafından dile getirilmişti. Daha önce Yeşiller'in elinde olacağına dair haberlerin çıktığı ulaştırma bakanlığının FDP'de kalması bu olasılığını güçlendiriyor.

Üç parti tarafından üzerinde uzlaşmaya varılan hükümet protokolü partilerin yetkili organlarına sunulacak. Her üç parti tarafından da kabul edilmesi durumunda 8 Aralık'ta Olaf Scholz'un başbakanlığı için mecliste oylama yapılacak.

Bu arada 16 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel de bugün son bakanlar kurulu toplantısında katıldı.

Tags: 


Yeni yorum ekle